H Τουρκία στέλνει ειδικές δυνάμεις κατά των «απάνθρωπων ενεργειών» στον Έβρο - Free Sunday
H Τουρκία στέλνει ειδικές δυνάμεις κατά των «απάνθρωπων ενεργειών» στον Έβρο
Ο Τούρκος ΥΠΕΣ πραγματοποίησε αυτοψία από αέρος Twitter

H Τουρκία στέλνει ειδικές δυνάμεις κατά των «απάνθρωπων ενεργειών» στον Έβρο

Συνεχίζοντας τον πόλεμο πληροφοριών για την κατάσταση στα σύνορα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατήγγειλε τις «απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων» στα σύνορα και ανακοίνωσε την αποστολή 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων.

«Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να αποτρέψουμε επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο. Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από πτήση του Σοϊλού με ελικόπτερο πάνω από τους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. 

Σε δηλώσεις του από την Αδριανούπολη, ο Σοϊλού απείλησε ότι «’η Τουρκία θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες της με τη Συρία για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, εκτός αν τερματισθεί η βία που συνεχίζεται εκεί»’. 

«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του εκεί καθεστώτος θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη» συνέχισε, ισχυριζόμενος πως «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει στην Ελλάδα σχεδόν 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Αθήνα πάντως ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτραπεί πάνω από 50.000 απόπειρες παράνομης εισόδου, από τις οποίες οι 7.000 το τελευταίο 24ωρο.

Επίσης έχουν συλληφθεί 244 άτομα, τα περισσότερα από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε σαφές ότι με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της Κυριακής οι άνθρωποι που εισέρχονται μετά την Κυριακή στη χώρα μας θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, δεν θα καταγράφονται και δεν θα μπορούν να θέσουν αίτημα ασύλου.

Στο μεταξύ, επαναλειτουργεί από χθες το βράδυ το τελωνείο των Κήπων από την τουρκική πλευρά. Ο τελωνειακός σταθμός παρέμεινε κλειστός χθες λόγω εργασιών αναβάθμισης.

Το χθεσινό κλείσιμο του τουρκικού τελωνείου είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ουράς χιλιομέτρων από φορτηγά εκατέρωθεν των συνόρων.