Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς - Free Sunday
Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς

«Υπάρχει μια έντονη δυσοσμία, εμείς αυτά τα γεγονότα τα βλέπουμε με απέχθεια. Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η μια πλευρά απευθύνθηκε στις αρχές και στην εισαγγελία, ενώ η άλλη πλευρά κρυβόταν. Σημειώνω επίσης ότι εμένα, για τα δημοσιεύματα περί κουμπαράδων, με κάλεσαν εντός 24ώρου να καταθέσω. Ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Μπορεί η δήλωση να ακούγεται επίκαιρη, αλλά έχει γίνει πριν από ακριβώς πεντέμισι χρόνια, στις 22 Δεκεμβρίου 2014, από τον κ. Νίκο Παππά, ο οποίος τότε είχε την ιδιότητα του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είχε καταγγείλει απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή του Παύλου Χαϊκάλη.

Τα δημοσιεύματα με τους «κουμπαράδες» ήταν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Κontra News», σύμφωνα με το οποίο είχε δημιουργηθεί ταμείο για την εξαγορά βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που ακολούθησε, κατέθεσαν ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, και ο κ. Νίκος Παππάς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει τις καταγγελίες.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το έργο της Δικαιοσύνης» είπε μετά την κατάθεση ο κ. Σκουρλέτης, έχοντας δίπλα του τον κ. Παππά, και αμέσως μετά αποκάλυψε ότι «η κινδυνολογία και η προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιστροφή της πραγματικότητας έχει ως στόχο να συγκαλύψει το φιάσκο που θα υποστεί από τη δήθεν απομάκρυνση από το μνημόνιο και το ΔΝΤ».

Πάντως, μάλλον δεν βοήθησαν πολύ, διότι η καταγγελία μπήκε στο αρχείο.

Πεντέμισι χρόνια αργότερα, στην υπόθεση Μιωνή, τα γεγονότα και η κυβέρνηση είχαν αλλάξει, αλλά ο αποπροσανατολισμός παρέμενε ίδιος. Για άλλους λόγους.

«Αφού πλαστογραφούν κάθε μέρα την πραγματικότητα και δεν τους βγαίνει, τώρα παραποιούν και συνομιλίες. Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου και ότι η ίδια δεχόταν σε λογαριασμό της χρήματα από τη Novartis, περιμέναμε τον αντιπερισπασμό από τη ΝΔ» είπε.

Ο αντιπερισπασμός της αποσταθεροποίησης

Η πρόσφατη εμπλοκή του κ. Παππά, όπως προκύπτει από τον ηχογραφημένο διάλογο, δεν ήταν η πρώτη και ενδέχεται να μην είναι και η τελευταία, αν ισχύει η προαναγγελία του δικηγόρου του κ. Μιωνή για ύπαρξη κι άλλων στοιχείων.

Όμως έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο Νο2 της κυβέρνησης Τσίπρα αντιμετώπισε τις προηγούμενες καταγγελίες που τον αφορούσαν.

Η πρώτη μείζων κρίση που αντιμετώπισε ήταν ο χαρακτηρισμός του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Σεπτέμβριο 2016, παρά τη δημόσια διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να συμβεί αυτό.

Για τον κ. Παππά, δεν επρόκειτο για έναν αντισυνταγματικό νόμο, αλλά για μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης.

«Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων» είχε δηλώσει.

Η αλλαγή κουβέντας στη Βενεζουέλα

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου 2016, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε ότι το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου 2016 είχε επισκεφθεί o Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, που ειδικεύεται στις offshores, και ότι τον Αύγουστο του 2013, επί κυβερνήσεων Σαμαρά, με τον κ. Παππά είχε επισκεφθεί τη Βενεζουέλα.

Ο κ. Παππάς παραδέχτηκε ότι είχε κάνει το ταξίδι στη Βενεζουέλα και ότι υπήρχε θέμα οικονομικής συνεργασίας με μια αφοπλιστική εξήγηση, επίσης σε μια λογική παρεμφερή με αυτήν της απάντησης στον κ. Μιωνή: «Το ταξίδι είχε γίνει τότε και συμμετείχαν κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό».

Όμως συγχρόνως παρουσίασε και τη δική του εκδοχή για τους λόγους που αναδείχθηκε το θέμα. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαία η συζήτηση. Είναι μια προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας» είπε, χωρίς να διευκρινίσει αλλαγής από τι, αλλά εκείνο τον καιρό το μείζον θέμα της επικαιρότητας ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να περάσει ως επικεφαλής του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα.

«Δεν ήμουν, βλέπετε, φίλος του Χριστοφοράκου» είχε πει ο πρώην υπουργός μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από τη ΝΔ.

«Σιγά μην πήγαμε στα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια» είχε σχολιάσει ο κ. Αρτεμίου, αλλά ο κ. Παππάς δεν απάντησε σε αυτή την προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Ο φτηνός αντιπερισπασμός του Μανόλο

Ανάμεσα στο ταξίδι στο Καράκας το 2013 και στην επίσκεψη στο Μαξίμου το 2016, τον κ. Παππά και τον κ. Αρτεμίου συνέδεσε και ο κ. Μανώλης Πετσίτης, παλιός συμμαθητής και συνεργάτης του κ. Παππά μέχρι τις αρχές του 2016, όπως είπε ο ίδιος, αλλά και συνεργάτης του κ. Αρτεμίου στην Αθήνα, ο οποίος ξαφνικά απέκτησε εισοδήματα 200.000 ευρώ από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όπως ο Alpha, η Nova και ο Όμιλος Λαυρεντιάδη, οι οποίες όμως είχαν πολλές συναλλαγές με τον δημόσιο τομέα.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου 2019 και αμέσως απάντησε ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, λέγοντας ότι «ο Μανώλης Πετσίτης εργάστηκε από τις αρχές του 2016 στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε εταιρείες με τις οποίες η κυβέρνηση βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης» και προσθέτοντας ότι «ήταν κοντά μας για ένα διάστημα, πήρε τη δική του πορεία, με τις δικές του επιλογές. Το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει υπουργική θέση, που ποτέ δεν πήρε».

Πάντως, είχε και ερμηνεία για τους λόγους ανακίνησης του θέματος. «Επιδίδεται σε φτηνούς αντιπερισπασμούς. Έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα των θαλασσοδανείων των κομμάτων και το ερώτημα είναι αν θα επιστρέψουν τα λεφτά» είπε.

Ο αντιπερισπασμός μιας κουμπαριάς

Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, στις 18 Απριλίου 2019, στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, που είχε πάρει ήδη την άδεια να ιδρύσει τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι το 2017 είχε δεχτεί από τον κ. Παππά την πρόταση να χρηματοδοτήσει τον κ. Καλογρίτσα, που είχε πάρει την άδεια αλλά δεν είχε χρήματα να κάνει το κανάλι.

Ο κ. Παππάς το διέψευσε, αλλά η απάντησή του θυμίζει πολύ τη λογική με την οποία απάντησε στην κριτική για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Μιωνή. «Ο Καλογρίτσας είναι συνέταιρος του κ. Θεοδωρικάκου, οπότε αν έχει απορίες ο κ. Μαρινάκης ας ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη για τον συνεργάτη του» είπε.

Πάντως, το πρώτο κανάλι στο οποίο πήγε ο κ. Παππάς μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον κ. Μιωνή ήταν το Mega, που ανήκει στον κ. Μαρινάκη, για τον οποίο τον Απρίλιο του 2019 είχε πει: «Είναι ένας υπόδικος, έχει δίκη για τα στημένα στο ποδόσφαιρο και διώκεται για τη μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών στην Ελλάδα και το τελευταίο του καταφύγιο είναι το κουτσομπολιό».