Πλήρης κατοχύρωση για το ακατάσχετο έως 1250 ευρώ - Free Sunday
Πλήρης κατοχύρωση για το ακατάσχετο έως 1250 ευρώ

Πλήρης κατοχύρωση για το ακατάσχετο έως 1250 ευρώ

Την απόλυτη προστασία τραπεζικών λογαριασμών με το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ διασφαλίζουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την έναρξη της συζήτησης του νέου πτωχευτικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«καταθέτω αλλαγές που είχα προαναγγείλει στην επιτροπή. Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζεται και το ζήτημα του ακατάσχετου και το ζήτημα του καθαρού εισοδήματος. Παράλληλα, περιλαμβάνονται σειρά βελτιώσεων που προτείνονται από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής», είπε ο κ.Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τα ιδιωτικά ασφάλιστρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως αφορούν μόνο συμβόλαια υγείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα μονομερούς αναπροσαρμογής.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τα αντικειμενικά κριτήρια για την αναπροσαρμογή των συμβολαίων θα εισάγονται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο περνά από προληπτικό δικαστικό έλεγχο και όχι με υπουργική απόφαση.

«Προχωρούμε σε δύο βελτιώσεις: Στην παρ 4 οι λέξεις «μέχρι την έναρξη ισχύς του παρόντος» αντικαθίστανται «μεχρι την έναρξη ισχύος εκτός από συμβάσεις που δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ή προβλέπεται μηδενική αναπροσαρμογή ασφαλίστρων». Η δεύτερη αφορά τα κριτήρια αύξησης ασφαλίστρων. Η φράση που δηλώνει ότι τα κριτήρια ορίζονται με υπουργική απόφαση αντικαθίσταται και ορίζουμε ότι θα εισάγονται με Προεδρικό Διάταγμα. Αρα αντί υπουργικής απόφασης θα περάσει με προεδρικό διάταγμα που θα περάσει από προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», είπε ο κ.Γεωργιάδης.