Εκτός ελληνικού πεδίου η έκλειψη παρασκιάς - Free Sunday
Εκτός ελληνικού πεδίου η έκλειψη παρασκιάς

Εκτός ελληνικού πεδίου η έκλειψη παρασκιάς

Με έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού θα συμπέσει σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, η πανσέληνος.

Η έκλειψη παρασκιάς συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, με αποτέλεσμα η λάμψη του φεγγαριού να σκοτεινιάζει σε ένα βαθμό.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αμερική, μεγάλο μεγάλος μέρος της Ασίας και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά όχι από την Ελλάδα και από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πανσέληνος θα συμβεί στις 11:32 το πρωί ώρα Ελλάδας, οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο στον ουρανό, τόσο το βράδυ της Κυριακής όσο και της Δευτέρας, αν και η κακοκαιρία στη χώρα μας μάλλον θα το κρύψει.

Η επόμενη και τελευταία πανσέληνος του έτους θα συμβεί τα χαράματα της 30ής Δεκεμβρίου. Η έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης τη Δευτέρα είναι η τελευταία σεληνιακή έκλειψη του 2020. Μέσα στο έτος θα υπάρξει επίσης μια ολική έκλειψη Ηλίου, στις 14 Δεκεμβρίου, η οποία ούτε αυτή θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Το 2021 θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις (μία δακτυλιοειδής στις 10 Ιουνίου και μία ολική στις 4 Δεκεμβρίου), καθώς επίσης δύο σεληνιακές (μία ολική στις 26 Μαΐου και μία μερική στις 19 Νοεμβρίου).