O Τσίπρας όμηρος των φανατικών της σύγκρουσης - Free Sunday
O Τσίπρας όμηρος των φανατικών της σύγκρουσης
Oι κ.κ. Βαξεβάνης και Αντώναρος έχουν κατακτήσει σημαντικό ρόλο influencer στις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

O Τσίπρας όμηρος των φανατικών της σύγκρουσης

«Εγώ πάντοτε ήμουν από τους εχέφρονες» φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όταν κάποιος από τους συνομιλητές του του έθεσε τις προηγούμενες ημέρες το ζήτημα των ακραίων φωνών που δείχνουν, ακόμη και χωρίς τις παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, να καθορίζουν τη δημόσια παρουσία του κόμματος.

Όμως την ίδια στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθούσε να οικοδομήσει το προφίλ του statesman, μη διστάζοντας να παραπέμψει και στην επιλογή του να υπογράψει τη Συνθήκη των Πρεσπών παρά τις αντιδράσεις, την αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ καθόριζαν δημοσιεύματα εφημερίδων, οι ιδιοκτησίες των οποίων έχουν δικαστικές εμπλοκές, άγνωστου ακόμη βάθους.

Το πιο σημαντικό θέμα ανέδειξε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

«Κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα έστειλε τη συγκεκριμένη αποστροφή και σε tweet από τον προσωπικό του λογαριασμό.

Η τελευταία αποκάλυψη στην οποία αναφερόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων του κορονοϊού.

«H τελευταία αφορά το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να έχει στοιχεία απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στην προσπάθειά του να προσφέρει κάλυψη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, την ίδια στιγμή που μέλη της Επιτροπής όχι μόνο διέψευδαν ότι υπήρχε τέτοιο θέμα αλλά εξέφραζαν και την ενόχλησή τους.

«Επομένως, νομίζω ότι αυτός ο θόρυβος που γίνεται δεν βοηθάει καθόλου, μα καθόλου την κοινή μας προσπάθεια που κάνουμε και σαν επιτροπή και σαν ΕΟΔΥ» δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας, ενώ άλλα μέλη της Επιτροπής εξέφραζαν την έκπληξή τους, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τι ακριβώς θα εξυπηρετούσε μια τέτοια διπλή καταγραφή.

Όμως, παρά το γεγονός ότι κανένα μέλος της Επιτροπής δεν είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, ο κ. Τσίπρας στη δήλωση που είχε κάνει πριν μιλήσει στη Βουλή είχε πει: «Η χώρα μας καταγράφει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση», κατονομάζοντας μάλιστα και την πηγή της αποκάλυψης, την εφημερίδα «Δημοκρατία».

Όμως πρόκειται για μία εφημερίδα της οποίας τα πρωτοσέλιδα μάλλον απέχουν από τον χαρακτηρισμό του «εχέφρονος» που ο κ. Τσίπρας επιφυλάσσει για τον εαυτό του. Πολλοί συνδέουν τη συγκεκριμένη στάση της εφημερίδας με τις δικαστικές περιπέτειες τις οποίες έχει η ιδιοκτησία της σε σχέση με την έρευνα για την υπόθεση Novartis και τις σχέσεις της με τον ελεγχόμενο, δικαστικά πλέον, πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και την απομακρυσμένη από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Για το θέμα εκλήθησαν τα πολιτικά στελέχη της Υγείας στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής και η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε σχετική έρευνα, η οποία απεσύρθη. Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, από μείζον πολιτικό θέμα, η υπόθεση κρίθηκε με ψυχολογικούς όρους, καθώς, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δεν ήταν θέμα αδιαφάνειας αλλά κρυψίνοιας.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί μια κρυψίνοια με τα στοιχεία, που εντείνει τη συνωμοσιολογία» είπε ο κ. Βαρνάβας, παραδοσιακό στέλεχος της Αριστεράς στον χώρο της Υγείας.

Αλλά και το δεύτερο μείζον θέμα στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ημερών, η φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη με τους άλλους περιπατητές στην Πάρνηθα, αποτέλεσε επίσης αποκάλυψη εφημερίδας, την οποία υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης «έσπασε την καραντίνα και φωτογραφιζόταν αγκαλιά με κόσμο χωρίς μάσκα και μέτρα προστασίας, την ώρα που έχουμε κάθε μέρα αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες».

Αυτή τη φορά ήταν αποκάλυψη της εφημερίδας «Documento», ο εκδότης της οποίας έχει εμπλοκή στην υπόθεση της δημιουργίας του σκανδάλου Novartis, αλλά και στη χρηματοδότησή της από τα 3 εκατ. ευρώ που ζητά πίσω από τον Χρήστο Καλογρίτσα ο Όμιλος Χούρι, σε μια υπόθεση που λέγεται ότι σύντομα θα φτάσει στη Βουλή.

Μάλιστα, όταν ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε ότι θεωρεί «κακόβουλους τους κυρίους οι οποίοι σταμάτησαν τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του» και επισήμανε ότι το βίντεο από τη συνάντηση στην Πάρνηθα ανέβηκε στο «Documento» δύο ώρες μετά τη συνάντηση, η εφημερίδα περιορίστηκε απλώς να πει ότι «ευτυχώς ο κ. Μπογδάνος δεν επικαλέστηκε τους εξωγήινους ως υπαίτιους για τις φωτογραφίες αυτές».

Το τρίτο θέμα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία εβδομάδα, καθώς το επικαλέστηκαν δύο βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης και η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Όλγα Γεροβασίλη, ήταν προϊόν μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία γνωστά τρολ του διαδικτύου σχολίασαν ειρωνικά την αγορά από τον πρωθυπουργό ενός τσουρεκιού από κεντρικό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης.

«Ούτε φυσικά ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να συνεχίσει να φωτογραφίζεται αμέριμνος είτε στις ποδηλατάδες του είτε αγοράζοντας τσουρέκια» είπε η κ. Γεροβασίλη.

Το ερώτημα το οποίο παραμένει και δεν έχει απαντηθεί είναι πού ακριβώς θα οδηγήσει η υιοθέτηση τέτοιων ζητημάτων, ως αιχμών της αντιπολιτευτικής ατζέντας, τα οποία ακυρώνουν κάθε παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και γιατί τα υιοθετεί ο πρόεδρος του κόμματος ενώ είναι προφανές ότι εξυπηρετούν ιδιοτέλειες ανθρώπων που έχουν κάθε λόγο να διατηρούν ψηλά την αντιπολιτευτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτό να εντάσσεται και η προσπάθεια που έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το ότι μετά από μια συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε από δημοσιογράφους ως «ο Σημίτης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσακαλώτος παίρνει τις ιδεολογικές του αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό και επί οκταετία αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και διαβεβαιώνει ότι δεν είναι «εκσυγχρονιστής», αλλά αποφεύγει να αναφερθεί στο ότι ο χαρακτηρισμός του ως Σημίτη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ιδεολογικά αλλά κυρίως υφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία άλλωστε επιβεβαιώνει και ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σημίτης είναι το πρώτο φαβορί αν ποτέ απονεμηθεί από τις ελίτ Όσκαρ συνολικής συνεισφοράς στην προαγωγή των συμφερόντων τους.

Όποιος διαβάζει τις μετεκλογικές παρεμβάσεις του κ. Τσακαλώτου δεν απέχει πολύ από το να σχηματίσει την εντύπωση ότι ένα τέτοιο Όσκαρ για τον χώρο της Αριστεράς επιδιώκει ο τρίτος σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.