Συζητήσεις περί κόφτη στα sms - Δεν αποκλείει ολικο lockdown ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ - Free Sunday
Συζητήσεις περί κόφτη στα sms - Δεν αποκλείει ολικο lockdown ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Συζητήσεις περί κόφτη στα sms - Δεν αποκλείει ολικο lockdown ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο», δήλωσε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διαπίστωσε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, έφερε η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο,

Ο κ.Γεωργιαδης επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο για «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, αλλά διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Για τη λειτουργία του take away, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, της οποίας η συνεδρίαση τελείωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά θα έπρεπε να υλοποιηθεί από το πρωί του Σαββάτου. Όπως είπε, «όμως, όταν κληθήκαμε να την εφαρμόσουμε, είδαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μέσα σε λίγες ώρες αποφασίσαμε να την ακυρώσουμε αντιδρώντας άμεσα».Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00, θα ισχύσουν και το επόμενο Σαββατοκύριακο και από εκεί και πέρα θα συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια.

Το θέμα δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και το πώς θα μείνει ζωντανή η οικονομία, είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος όμως προσέθεσε ότι πρέπει λοιπόν να βρεθεί μία ισορροπία κι αυτό αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι σήμερα θα έχει τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου των ανθοπωλείων το αίτημα των οποίων να λειτουργήσουν ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου που παραδοσιακά κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς, χαρακτήρισε λογικό, αλλά διευκρίνισε ότι τα πάντα θα εξελιχθούν από την πορεία της πανδημίας.

ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, δεν απέκλεισε ένα ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα. Ο κ.Αρκουμανέας είπε ότι το ολικό lockdown δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. 

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», είπε στον ΣΚΑΪ ενώ αναφορικά με τις μεταλλάξεις έκανε γνωστό οτι στην Ελλάδα έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες», εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία από την Αμερική, όπου υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους.


«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο» είπε και προσέθεσε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα, ενώ «για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση».


Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες θα γίνουν πιο εντατικοί και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα.

Όσον αφορά το θέμα την ανίχνευσης των κρουσμάτων, τόνισε ότι τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τις επόμενες μεταλλάξεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα.


«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1  ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ.Παναγιωτακόπουλος είπε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.


«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Από σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου αυξάνονται τα προϊόντα που δεν θα είναι διαθέσιμα για τους καταναλωτές στα supermarket τα οποία λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:00 καθώς απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών.

Αντίθετα, κανονικά θα πωλούνται κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με την παροχή ζέστης.

Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν τα προϊόντα που απαγορεύεται η απευθείας πώλησή τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο του click away ή μέσω παραγγελίας κι αποστολής στο σπίτι.