Ο Κουφοντίνας διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο Κουφοντίνας διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κουφοντίνας διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος για τη στάση απέναντι στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα αποδύεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το γενικό πλαίσιο είχε χαράξει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέντευξή του στον Alpha είχε απαντήσει όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Όταν βλέπετε στελέχη, πολίτες με το διαμέτρημα του Βασίλη Βασιλικού ή του Άλκη Ρήγου να τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου, δεν σημαίνει ότι τοποθετούνται υπέρ των πράξεων που διέπραξε και για τις οποίες έχει κριθεί».

Με την απάντησή του ο κ. Τσίπρας είχε προσπαθήσει να προλάβει τις συνήθεις ερμηνείες ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία πριν το θέμα πάρει διαστάσεις.

Αλλά και όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, και Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε κοινή τους δήλωση κάλεσαν την κυβέρνηση «να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας», δίνοντας όμως κυρίως «ανθρωπιστική διάσταση», καθώς, όπως έλεγαν, «η ευαισθησία μας στην ανθρώπινη ζωή και η δημοκρατική μας αντίληψη δεν μας επιτρέπουν να κλείνουμε τα μάτια στην πιθανότητα της απώλειας ζωής ή της βαριάς βλάβης της υγείας κάθε κρατουμένου και επομένως και του Δημήτρη Κουφοντίνα».

Η συγκεκριμένη θέση των τομεαρχών, κανένας από τους οποίους δεν προέρχεται από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υιοθετεί την άποψη της πλευράς Κουφοντίνα, σύμφωνα με την οποία ο νόμος προβλέπει ότι οι κατάδικοι που δεν έχουν πλέον δικαίωμα να κρατούνται στις αγροτικές φυλακές πρέπει να επιστρέφουν στις φυλακές όπου κρατούνταν πριν μεταταγούν στις αγροτικές.

Και πολύ περισσότερο δεν υιοθετεί την άποψη της συνηγόρου του κ. Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ, σύμφωνα με την οποία «την όλη υπόθεση διευθύνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με έναν απίστευτο αυταρχισμό αγνοεί τους πάντες».

Όπως δεν υιοθετεί ούτε την άποψη του πρώην υπουργού Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς φωτογραφίζει τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή της αντιμετώπισης Κουφοντίνα και αποδίδει τη στάση του σε «βεντέτα».

Ο κ. Φίλης σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην επιτρέψει να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι το κράτος ενεργεί υπό την πίεση μιας λογικής αντεκδίκησης, μιας “βεντέτας”, που θα δηλητηριάζει για χρόνια το δέντρο της Δημοκρατίας».

Την πίεση στον κ. Τσίπρα ενέτειναν τόσο δηλώσεις στελεχών της αριστερής τάσης του κόμματος, τα οποία εστιάζουν στην υπεράσπιση του δικαιώματος του κρατουμένου Κουφοντίνα, όσο και οι κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ενόψει των αμφισβητήσεων του νόμου για τα ΑΕΙ.

Όμως επισήμως η Κουμουνδούρου δεν πήρε καν θέση για τις προσαγωγές των περίπου 60 ανθρώπων που σε ένδειξη συμπαράστασης στα αιτήματα Κουφοντίνα κατέλαβαν την Τετάρτη την είσοδο του υπουργείου Υγείας.

Στελέχη του κόμματος, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η στάση απέναντι στον κ. Κουφοντίνα δεν ήταν ενιαία ούτε επί κυβερνήσεων Τσίπρα και τονίζουν ότι ο εκτελεστής της 17Ν δεν είχε πάρει καμία άδεια όσο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος εξακολουθεί να μην έχει πάρει δημόσια θέση.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι κανενός είδους καταγγελία δεν έγινε όταν ο κ. Κουφοντίνας στερήθηκε το δικαίωμα στις άδειες.

Σύμφωνα πάντως με κάποιες ερμηνείες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ευνοϊκή μεταχείριση Κουφοντίνα προσπάθησε να δημιουργήσει εκνευρισμό στον κ. Μητσοτάκη και, όταν αυτό δεν απέδωσε, τον εγκατέλειψε.

Τώρα διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ.