Χωρίς κοινή θέση για το Astrazeneka οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ - Free Sunday
Χωρίς κοινή θέση για το Astrazeneka οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Χωρίς κοινή θέση για το Astrazeneka οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, δεσμεύθηκαν στη συνάντηση που διεξήχθη μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, καθιστώντας σαφές ότι δεν επετευχθη συμφωνία για τον σπάνιο τύπο θρόμβων αίματος που φέρεται να προκαλεί το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneka.

Στη δήλωση μετά τη συνάντηση, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι οι υπουργοί μοιράστηκαν «τις διαφορετικές ερμηνείες τους» γύρω από την έκθεση ασφαλείας του EMA, υποδεικνύοντας ποιες μπορεί να είναι οι βαθιές διαφορές στο μέλλον ενώ πριν την συναντηση είχε καλέσει τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή».

Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν πυροδοτεί τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο», είχε πει.

Στην Αθήνα, το Υπ.Υγείας σε ανακοίνωση του, ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία και τη Γαλλία προτείνοντας το μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι προέτρεψε άλλα μέλη της Ε.Ε. να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική.