Η αυτοθυματοποίηση υπονομεύει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Τσίπρα - Free Sunday
Η αυτοθυματοποίηση υπονομεύει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Τσίπρα

Η αυτοθυματοποίηση υπονομεύει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Τσίπρα

Το θέμα του ελλείμματος ηγετικών χαρακτηριστικών του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αναδύθηκε μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, επανήλθε με τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πολιτική παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πιο χαρακτηριστική αμφισβήτηση, η οποία συζητήθηκε έντονα, ήταν η απάντηση του βουλευτή και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην αποδοκιμασία από πλευράς Τσίπρα των αφορισμών του περί του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικής συνέχειας του Κολοκοτρώνη.

«Να το ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ για να τελειώνουμε με τις “παρανοήσεις”» έγραψε ο κ. Πολάκης στο Facebook απαντώντας στη θέση που είχε εκφράσει ο αρχηγός του ότι «η ΝΔ δεν είναι παράταξη δωσιλόγων, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα».

Στην πολιτική ιστορία της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά δεν έχει καταγραφεί πολιτικός αρχηγός ο οποίος έχει ανεχθεί στελέχη του κόμματός του να αμφισβητούν δημόσια την οριοθέτηση της κομματικής γραμμής από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Όμως η απαξίωση του κ. Τσίπρα από τον βουλευτή του έγινε μόλις λίγες ώρες αφότου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είχε συμπεριληφθεί στην ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην προκαταρκτική για τον κ. Παππά, με αποτέλεσμα κάποιοι να θυμηθούν τους πανηγυρισμούς στο «Documento» την προηγούμενη φορά που ο κ. Τσίπρας είχε προσφέρει πολιτική κάλυψη στον κ. Πολάκη: «Πολάκης, Τσίπρας, Βαξεβάνης, μαζί» επισημαινόταν σε αναρτήσεις. Νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι ο κ. Βαξεβάνης είναι ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση που εξετάζει η προκαταρκτική και θα είχε κάθε λόγο να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις.

Εκτός από τον κ. Πολάκη, στην επιτροπή συμμετέχουν άλλοι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος, που θα εκφράζει τον πρόεδρο, και τρεις low-profile νομικοί.

Το θέμα όμως πήρε ευρύτερες διαστάσεις, γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν του ετέθη το ζήτημα της ουσίας των απόψεων του κ. Πολάκη, επικαλέστηκε ως αντίβαρο ότι κι αυτοί που δυσφορούν με τις συμπεριφορές του κ. Πολάκη είχαν ψηφίσει κόντρα στην κομματική γραμμή στη σύμβαση για το Ελληνικό.

Μάλιστα, όταν ο κ. Φίλης επισήμανε ότι δεν υπήρξε κομματική γραμμή, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την απόφαση του «πολιτικού κέντρου», η οποία κατά τη γνώμη του ήταν δεσμευτική, αλλά χωρίς να εξηγήσει γιατί η παραβίασή της δεν επέφερε κυρώσεις για όσους δεν την ακολούθησαν.

Το τρίτο πλήγμα στην αξιοπιστία των ηγετικών χαρακτηριστικών του κ. Τσίπρα ήρθε από την απόπειρα θυματοποίησής του, την οποία ο ίδιος καλλιέργησε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. «Σταματήστε το μπούλινγκ ότι λέω ψέματα» είπε ο κ. Τσίπρας, την ίδια ώρα που τις τηλεοπτικές οθόνες κατακλύζουν μηνύματα για το πώς τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μπορούν να προστατευτούν από την παρενόχληση.

Πολύ δε περισσότερο που η αξιοπιστία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ, όπως είχε πει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στον «Guardian» το καλοκαίρι του 2017, «αν πάτε στον δρόμο και ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση, πολλοί θα μας πουν ψεύτες. Κανείς όμως δεν θα πει ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».

Το ζήτημα είναι ότι στην προκαταρκτική για τον κ. Παππά ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να χρειαστεί να αποδείξει και ότι δεν είναι ψεύτες και ότι δεν είναι κλέφτες και ότι έχουν αρχηγό.