Ο Κοντονής δείχνει Τσίπρα για διαφθορά και διαπλοκή - Free Sunday
Ο Κοντονής δείχνει Τσίπρα για διαφθορά και διαπλοκή

Ο Κοντονής δείχνει Τσίπρα για διαφθορά και διαπλοκή

«Εγώ αχθοφόρος συμφερόντων; Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι συγκρούστηκα με τα συμφέροντα όχι μόνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και όταν ήμουν υφυπουργός Αθλητισμού» απάντησε ο Σταύρος Κοντονής όταν ρωτήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107.7 για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα.

«Του ευχόμαστε καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων» ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγη ώρα αφότου ο κ. Κοντονής είχε καταθέσει στον εισαγγελέα, ο οποίος ανέσυρε από το αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά από ανώνυμη επιστολή και αφορούσε τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα με τον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και ίσχυσε από 1/7/2019.

Η δικογραφία ανεσύρθη όταν ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα, ο οποίος δεν είχε κληθεί να καταθέσει στην αρχική διερεύνηση, κατήγγειλε ότι η μετατροπή του κακουργήματος της δωροδοκίας σε πλημμέλημα στον νέο ποινικό κώδικα, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, έγινε έπειτα από πιέσεις και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ο κ. Κοντονής, ο οποίος είπε ότι θα πει ονόματα στην κατάθεσή του, υπενθύμισε ότι αν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία για τους κώδικες, ο ίδιος θα καταψήφιζε, και ότι στην ομιλία του στη Βουλή είχε προτείνει οι νέοι κώδικες να ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Κοντονής αφήνει να εννοηθεί ότι η εξυπηρέτηση συμφερόντων αφορούσε υπόθεση η οποία θα εκδικαζόταν στα δικαστήρια από την έναρξη ισχύος των ποινικών κωδίκων μέχρι τη 15η Ιουλίου, που λήγει το δικαστικό έτος.

«Αναφέρομαι σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, για την οποία θα αναφερθώ στην κ. εισαγγελέα ονομαστικώς» είπε ο κ. Κοντονής, σε μια διατύπωση με βάση την οποία δικαστικοί κύκλοι παραπέμπουν στα ρεπορτάζ της εποχής, σύμφωνα με τα οποία γνωστός επιχειρηματίας απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος για το οποίο είχε κατηγορηθεί, καθώς με τη θέση των νέων κωδίκων σε ισχύ το αδίκημα για το οποίο είχε κατηγορηθεί είχε μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα. Μάλιστα επικαλέστηκε και την GRECO, την οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά, που διέγνωσε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής γι’ αυτή την ιστορία, ενώ χαρακτήρισε απολύτως προβληματική «την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων», χωρίς να δώσει περισσότερες διασαφηνίσεις.

Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις που κάνουν γνωστοί ποινικολόγοι, εάν ο κ. Κοντονής είπε στην κατάθεσή του αυτά τα οποία είχε προαναγγείλει στις δηλώσεις του, προκύπτει αμέσως θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη διαδικασία όταν πρέπει να διερευνηθούν οι συμπεριφορές πολιτικών προσώπων.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων» είπε ο κ. Κοντονής, σε μια διατύπωση που θεωρείται απίθανο να μη γνώριζε ο δικηγόρος που τη χρησιμοποίησε τι επιφέρει ως κατηγορία για την κυβέρνηση και τον επικεφαλής της, τον οποίο στις δηλώσεις του στον Status είπε ότι είχε ενημερώσει.

Άλλωστε στις δηλώσεις του πριν από την κατάθεση έκανε μια σαφή αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας: «Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, που τα χέρια μας ήταν λυτά, τι κάναμε;».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ακαδημαϊκών νομικών κύκλων, εισαγγελείς της Αθήνας έχουν κάνει συγκεκριμένη λίστα με υποθέσεις, τον νομικό χειρισμό των οποίων διευκόλυνε η αλλαγή των κωδίκων.

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι τα αδικήματα που προκύπτουν για πολιτικά πρόσωπα υπόκεινται σε προθεσμία παραγραφής με τη λήξη της δεύτερης συνόδου της Βουλής μετά τις εκλογές, δηλαδή στην ακρότατη χρονικά περίπτωση, την 30ή Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η κυβέρνηση με δήλωση της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά», αποφεύγοντας όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε άλλες εξελίξεις, ενώ νομικοί κύκλοι διερωτώνται εάν ο χρόνος είναι επαρκής για μια τέτοια προκαταρκτική.

Όμως και ο ίδιος ο κ. Κοντονής απέφυγε να πάρει θέση για το κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ευθύνες, καθώς περιορίστηκε να πει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποφύγουν τις πολιτικές ευθύνες, όσο κι αν προσπαθήσουν να τις απωθήσουν.

 

Η προκαταρκτική Παππά

Πάντως, οι ίδιοι ακαδημαϊκοί κύκλοι έλεγαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει τον κ. Τσίπρα πολύ περισσότερο από τις υποθέσεις Παπαγγελόπουλου και Παππά.

Μάλιστα, ο φιλικός στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπος αναφέρθηκε στην κατάθεση Τόμπρα, με την οποία άνοιξε τις εργασίες της η προκαταρκτική για τον πρώην υπουργό Επικρατείας, μόνο στο φύλλο της Παρασκευής 16 Απριλίου, όπου η μεν «Αυγή» έλεγε ότι ο μάρτυρας «απαξίωσε τον Καλογρίτσα», ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι «κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα». Στα ρεπορτάζ δεν αξιολογήθηκαν διάφορες αναφορές του μάρτυρα, όμως δεν αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία του.

Νομικοί κύκλοι αποδίδουν την αμφιθυμία απέναντι στον κ. Τόμπρα στην επιφυλακτικότητα που δημιουργείται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τι στοιχεία υπάρχουν, ενώ επισημαίνουν την έλλειψη παρεμβάσεων από τον ίδιο τον πρώην υπουργό, κάνοντας λόγο για πάγια δικηγορική τακτική.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ίδιος ο κ. Παππάς δεν αντιμετωπίζει την υπόθεση πολιτικά, αλλά νομικά, και δεν είναι βέβαιος για τον βαθμό της πολιτικής υποστήριξης της οποίας θα τύχει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη του κ. Τσίπρα, ο οποίος στις 7 Απριλίου στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος είπε ότι «η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις», δεν επαληθεύτηκε μεν, αλλά δεν αγγίζει τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε από τις δημοσκοπήσεις «η ραγδαία κυβερνητική φθορά», αλλά ο κ. Τσίπρας υστερεί προσωπικά έναντι του κ. Μητσοτάκη περισσότερο απ’ όσο υστερεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Όμως ούτε ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει διατεθειμένος να εμπιστευθεί οποιονδήποτε άλλον στη διαχείριση των υποθέσεων, όπως οι καταγγελίες Κοντονή, που τον αγγίζουν προσωπικά, ούτε κάποιος άλλος δείχνει διατεθειμένος να εκδηλώσει την πρόθεση να ηγηθεί του κόμματος, καθώς βαδίζει προς μία ακόμη εκλογική ήττα.