Πριν το τέλος Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια - Free Sunday
Πριν το τέλος Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια

Πριν το τέλος Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια

Την προαναγγελία ότι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, θα είναι διαθέσιμη πριν το τέλος Μαΐου, έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Εξηγήσαμε ότι τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι» ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «έχουν γίνει πάνω από 50 εκατ. εμβολιασμοί στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο, επίσης έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές επιτροπές φαρμάκου και καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί, όπως οι επιστήμονες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών», είπε ο κ.Κικίλιας, σημειώνοντας ότι χθες έγιναν 110.000 εμβολιασμοί.

«Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι ακόμη, το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαϊου. Υπάρχουν όμως και άλλοι συμπολίτες μας που θα πρέπει να εμβολιαστούν. Από το τέλος Μαϊου θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και άλλων ηλικιακών ομάδων», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο, στόχος είναι «να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Ο μήνας Μάιος θα είναι ενδεικτικός για τη μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων».

Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας είπε πως «αν προσθέσει κανείς αυτούς που έχουν εμβολιαστεί σε αυτούς που έχουν νοσήσει και αν οι παραδόσεις των εμβολίων συνεχίσουν να έρχονται έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, το καλοκαίρι πιστεύω ότι ενδέχεται να έχουμε πετύχει το τείχος ανοσίας».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας είπε πως σε κλειστούς χώρους αυτή θα είναι απαραίτητη για αρκετό καιρό ακόμη.

«Προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξετάσει πολλά πράγματα η επιτροπή, με βάση όμως το εάν αυτά τα μέτρα θα μπορούν να τηρούνται. Άρα σε κλειστό χώρο κι ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εμβολιασμοί φοράμε μάσκα για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτή τη στιγμή ισχύει και στους εξωτερικούς χώρους θα εξεταστεί αυτό στο μέλλον πώς θα λειτουργήσει και εν μέσω θερινής περιόδου», είπε ο Υπουργός.

Σε οτι αφορά στους εμβολιασμούς των υγειονομικών είπε ότι οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 85% και πάνω, ωστόσο οι νοσηλευτές και οι βοηθοί δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι οι παραινέσεις αλλά σε δεύτερο χρόνο όταν το ΕΣΥ δεν θα είναι στο “κόκκινο” η ελληνική κυβέρνηση θα διευθετήσει το συγκεκριμένο θέμα. Θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό που δουλεύει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας».