Aπό 1η Ιουνίου σε παραγωγική λειτουργία το green pass - Free Sunday
Aπό 1η Ιουνίου σε παραγωγική λειτουργία το green pass

Aπό 1η Ιουνίου σε παραγωγική λειτουργία το green pass

Την εκτίμηση ότι ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριληφθούν και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%, έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό action24.

Ο κ. Σκέρτσος, είπε ότι η Ελλάδα υπερβαίνει μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα στον εμβολιασμό και ότι από τις 21 Απριλίου που άνοιξαν οι γραμμές για τους 30 και άνω, έχουν προγραμματισθεί 3 εκατ. ραντεβού, δηλαδή 1,5 εκατ. Έλληνες και Ελληνίδες έχουν κλείσει το ραντεβού τους και αρκετοί έχουν ήδη εμβολιαστεί ενώ, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κλείσει το ραντεβού του ως το τέλος Ιουνίου.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι πανέτοιμη για το πράσινο πιστοποιητικό καθώς έχει «ήδη κάνει τεστ προσομοίωσης με χώρες όπως η Σουηδία, την άλλη εβδομάδα θα κάνει με τη Γερμανία για την πιλοτική εφαρμογή του green pass κι από 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία» και προανήγγειλε ότι η χώρα μας είναι στο πρώτο γκρουπ των χωρών, που έχουν οριστικοποιήσει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές.

Για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, το «κρίσιμο στοίχημα» είναι από τα μέσα Μαΐου ως τα τέλη Ιουνίου, τότε δηλαδή που «η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει, και θα το αποδείξει, ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός. Είμαστε έτοιμοι», διαβεβαίωσε εξάλλου, «να εφαρμόσουμε σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα ώστε να δίνουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι οι πολίτες άλλων χωρών θα επισκέπτονται την Ελλάδα και θα επιστρέφουν στις χώρες τους ασφαλείς και υγιείς».

Είπε επίσης οτι θα γίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις εσωτερικές μετακινήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τα νησιά με πράσινο πιστοποιητικό ή rapid test ή self test αλλά, διευκρίνισε, «για λόγους συνταγματικής ισότητας δεν μπορούμε να μιλάμε για προνόμια σε αυτή τη φάση και μέχρι να ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες πολίτες», αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο από το φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας επανέλαβε ότι είναι «φιλεργατικό», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι «ειδικεύεται στο να μιλάει με ταμπέλες, με ξύλινο λόγο και με fake news, το κάνει κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. Αν είναι νεοφιλελεύθερο αυτό το νομοσχέδιο, τότε είναι νεοφιλελεύθερη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εφάρμοσε αρκετές από τις πολιτικές που έρχεται να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, π.χ. η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμοζόταν επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε επίσης.

Και αφού διερωτήθηκε αν αυτό ήταν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, απάντησε: «προφανώς και δεν ήταν. Αυτές είναι ρετσέτες του περασμένου αιώνα, δεν αφορούν τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά εργασίας σήμερα. Αυτή είναι η βασική τομή του νομοσχεδίου: έχουμε καταγράψει ποιες είναι οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, που είναι δυστυχώς η κακά αμειβόμενη εργασία, η υποδηλωμένη εργασία, οι πολλές αδήλωτες υπερωρίες, η έλλειψη προστασίας στις μητέρες και τους πατέρες, η έλλειψη προστασίας στα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, τα προνόμια συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.α. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται από το νομοσχέδιο, που είναι φιλεργατικό».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε ότι «θα επιτρέψει να μπει τάξη στο εργασιακό τοπίο, να βάλει σε τάξη τους κακούς εργοδότες οι οποίοι δεν καταγράφουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους. Δεν καταλαβαίνω την πολεμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει μια μάχη χαρακωμάτων», ανέφερε εξάλλου.

Και, στο «δια ταύτα», «θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τους πάντες (...) καμία διαβούλευση δεν γίνεται προσχηματικά», είπε ακόμη προσθέτοντας ότι: «ενσωματώνουμε διορθώνουμε ό,τι χρειάζεται, ακούμε, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση.

Υπάρχει πλήρης προστασία ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και θα υπάρχει μάλιστα ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που θα λέει ότι προστατεύεται ο εργαζόμενος που θα αρνηθεί στον εργοδότη του να δουλέψει στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας», προϊδέασε κλείνοντας ο Α. Σκέρτσος.