Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - Free Sunday
Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Την ενίσχυση της εξωστρέφειας που αποπνέει η χώρα, και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη, θα επιχειρήσει να αναδείξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν οτι ο κ.Μητσοτάκης θα επΙβεβαιώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα νέα «στοιχήματα» της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης, θα έχει ως κεντρική θέση το ζήτημα της από κοινού καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης καθώς ο κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και τους μετρήσιμους στόχους, που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και θα επισημάνει ότι η ανάληψη αποφασιστικής δράσης επείγει, για να μην βιώσουμε τραγικές επιπτώσεις.

Αναφορά αναμένεται να κάνει στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας εκ νέου σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ θα καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.

Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά αναμένεται να είναι το κυρίως «μενού» της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αύριο Πέμπτη.

Απόψε ο κ.Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε δείπνο, που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες Αμερικανο - εβραϊκών οργανώσεων ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Αύριο Πέμπτη επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, ο οποίος προώθησε τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα, αλλά και την χορηγία του για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους της Ομογένειας σε δείπνο, που θα παρακαθίσει αύριο βράδυ ενώ το πρωί της Παρασκευής, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο και θα επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.