Ρύθμιση για τους ντιλιβεράδες προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Απαλλάσσει την εταιρία, απαντά η κυβέρνηση - Free Sunday
Ρύθμιση για τους ντιλιβεράδες προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Απαλλάσσει την εταιρία, απαντά η κυβέρνηση

Ρύθμιση για τους ντιλιβεράδες προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Απαλλάσσει την εταιρία, απαντά η κυβέρνηση

Να υπερψηφίσει την νομοθετικη ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. η οποία «θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή», κάλεσε την κυβέρνηση με ανάρτηση του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη σημερινή μοτο-πορεία διανομέων εργαζόμενων στην e-food, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ιδού η Ρόδος».

O κ.Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «με τον εργασιακό του νόμο, έδωσε δώρο στις μεγάλες εταιρείες-πλατφόρμες, τη δυνατότητα να μετατρέψουν τους εργαζόμενούς τους από μισθωτούς σε αυτοαπασχολούμενους. Δηλαδή εργαζόμενους-σκλάβους χωρίς ασφάλεια, χωρίς αργίες, χωρίς δώρα, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς». «Γιατί αυτό είναι το σχέδιό του για την εργασία. Γιατί κυβερνά με μόνο γνώμονα τα κέρδη λίγων και ισχυρών», προσθέτει.

«Σήμερα όμως ένα ποτάμι αξιοπρέπειας πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων» αναφέρει και προσθέτει ότι «οι αόρατοι εργαζόμενοι έγιναν ορατοί, διεκδικώντας αξιοπρέπεια και το αυτονόητο δικαίωμα, όταν έχουν ένα εργατικό ατύχημα, να μη μένουν χωρίς εισόδημα αυτοί και οι οικογένειές τους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι έχει δεσμευθεί για την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ωστόσο, «επειδή η κυβέρνηση μπροστά στον πανικό της και τη γενική κατακραυγή ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν ευθύνεται ο νόμος της για αυτή την αθλιότητα, την προκαλώ να αποδείξει στην πράξη όσα λέει». «Και να υπερψηφίσει», υπογραμμίζει, «τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, η οποία και θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή. Ιδού η Ρόδος...».

«Ο κ Τσίπρας καταγγέλλει ένα καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών του και δεν το έθιξε στο ελάχιστο», απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ξαφνικά, σήμερα, ως δια μαγείας, έγιναν ορατοί οι εργαζόμενοι που ήταν για τον ίδιο και την κυβέρνησή του αόρατοι όσο ήταν πρωθυπουργός. Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Τσίπρας με τη σημερινή του ανακοίνωση, είναι να απαλλάσσει από τις ευθύνες της, για την άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, την εταιρεία, προκειμένου να ασκήσει την προσφιλή του ψηφοθηρία. Αυτήν υπερασπίζεται κι όχι τον εργαζόμενο.  

Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος που ψηφίσαμε βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων και διευρύνει τα δικαιώματά τους. Υποχρεώνει τις εταιρείες να τους αγοράσουν εξοπλισμό, τους δίνει συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για κάθε μορφή εργασίας και ισχύει σχεδόν σ' όλη την Ευρώπη. Η σκιά της δημαγωγίας όμως, όλα αυτά τα καθιστά για τον κ. Τσίπρα αόρατα», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.

«Ο κ. Οικονόμου, αντί να καταβάλλει εναγώνιες προσπάθειες για να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες και τις συνέπειες του νόμου Χατζηδάκη, ας απαντήσει ευθέως εάν η κυβέρνηση θα υπερψηφίσει τη διάταξη» που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή και η οποία «θα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα έχουν μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή».

Αυτό αναφέρει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και σχολιάζει ότι «οι υπεκφυγές είναι απλώς προφάσεις εν αμαρτίαις μιας κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των λίγων και εις βάρος των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Προσθέτει ότι οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου «αποκαλύπτουν τον πανικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην αυξανόμενη κοινωνική κατακραυγή και προσβάλλουν τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, που βιώνουν καθημερινά τις δραματικές συνέπειες του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη». Προσθέτει ότι «η αλήθεια είναι ότι ο νόμος Χατζηδάκη και η κυβερνητική πολιτική έδωσαν τη δυνατότητα στις πλατφόρμες να λειτουργούν εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους και να επιδιώκουν την δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους με την απειλή της ανεργίας».