Μαύροι θύλακες σε κόκκινους δήμους με δεξιές διοικήσεις - Free Sunday
Μαύροι θύλακες σε κόκκινους δήμους με δεξιές διοικήσεις

Μαύροι θύλακες σε κόκκινους δήμους με δεξιές διοικήσεις

Αμηχανία στο σύνολο των εμπλεκομένων προκάλεσε η ξαφνική έξαρση της βίας έξω από το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στο ΕΠΑΛ Ευόσμου και στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, δηλαδή και στους τρεις δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό γιατί κανένας, ούτε η τοπική διοίκηση της εκπαίδευσης, ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε η αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και η αστυνομία είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο να είναι τόσο εύκολη η ανάφλεξη σε μία περιοχή, η οποία παραδοσιακά θεωρείται υποβαθμισμένη.

«Για πάρα πολλά χρόνια, οι πολίτες των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, μάλλον ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και ενάντια σε αυτή την ανισότητα, αυτή την αδικία, που ήταν πολύ πριν τα μνημόνια, πρέπει σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Σεβασμιότατε, για να την αντιμετωπίσουμε, νατην αμβλύνουμε», είχε πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επιχώριο επίσκοπο, εγκαινιάζοντας το 2018, την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ευόσμου.

Μεταπολιτευτικά, η υποβαθμισμένη περιοχή ξεκίνησε αριστερόστροφη μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν γύρισε στο ΠΑΣΟΚ, και από το 2000 και μετά έχει δεξιές διοικήσεις στους δήμους. Στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν πάνω από τα πανελλαδικά ποσοστά του.

Όμως, όταν πριν από δύο εβδομάδες, ακροαριστερές ομάδες με πρωτοβουλία της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ,μοίραζαν φυλλάδια και υλικό για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στην Σταυρούπολη, στην οποία βρίσκεται το πολιτιστικό συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών και το ομώνυμο πεντάστερο ξενοδοχείο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τοπικές οργανωμένες ομάδες, οι οποίες τους επιτέθηκαν και τους απομάκρυναν δια της βίας.

Η αντίδραση των ΕΑΑΚ εκδηλώθηκε δέκα ημέρες αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου, με μία συγκέντρωση έξω από το ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, όπου εντόπισαν τα ίχνη αυτών που τους είχαν επιτεθεί. Όμως και εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία εξαιρετικά οργανωμένη ομάδα, που με ορμητήριο το σχολείο επιτέθηκε ξανά εναντίον τους με βίαιο τρόπο και οπλισμό, σε μία κίνηση που επικρότησε το «Μέτωπο Νεολαίας» της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημόσια έκαναν εκπαιδευτικοί του σχολείου, πρόκειται για μία ομάδα εκπαιδευμένη στις συμπλοκές με την αστυνομία. Όμως, οι συλλήψεις που έγιναν από την ΕΛΑΣ αφορούσαν κυρίως άτομα 15-17 ετών με μόνο λίγες να αφορούν νέους 19 και 20 ετών.

Αλλά, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν συγκρούσεις του συγκεκριμένου χώρου με την αστυνομία, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν πηγές της αστυνομίας είναι ότι η εμπειρία αποκτήθηκε σε συμπλοκές με αφορμή αθλητικά ζητήματα.

Η όσμωση των δύο χώρων έχει θέσει στην αστυνομία το ερώτημα εάν η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη δράση των συνδέσμων οπαδών ή αν έχει διεισδύσει και τους έχει εντάξει στο δυναμικό της.

Τη δεύτερη ημέρα των συγκεντρώσεων έξω από το σχολείο όμως, τα ΕΑΑΚ που είχαν την πρωτοβουλία για τηναρχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς το βάρος της ανάδειξης της «φασιστικής απειλής», ανέλαβε το ΚΚΕ, κορυφαία στελέχη του οποίου, όπως ο βουλευτής Γιάννης Δελής, ο πρώην ευρωβουλευτής, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο γραμματέας της ΚΝΕ, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας γονέων αλλά και εκλεγμένοι σε τοπικές ΕΛΜΕ, εκπροσώπησαν με δηλώσεις στα κανάλια την «αντιφασιστική πλευρά», με ανακοινώσεις μάλιστα το περιεχόμενο των οποίων ελάχιστα απείχε από τις ανακοινώσεις για την αγορά των γαλλικών φρεγατών.

Την ίδια στιγμή, όμως, και ενώ το ΚΚΕ είχε κυριαρχήσει έξω από το σχολείο, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν απών, σήκωσε το θέμα στις φιλικές του εφημερίδες και πολιτικά, κατηγορώντας την αστυνομία, που έκανε δεκάδες προσαγωγές και διψήφιο αριθμό συλλήψεων, ότι ουσιαστικά επέδειξε ανοχή «στους φασίστες», κάτι που δεν είχαν πει ούτε τα ΕΑΑΚ, τα οποία δεν κατάγγειλαν την αστυνομία.

«Η αστυνομία, παρούσα, παρακολουθεί υπό τις εντολές της απαράδεκτης ανοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», είπε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο ομόλογος του επί της παιδείας, Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι «οι ακροδεξιές αντιλήψεις αντιμετωπίζονται στο δρόμο από τους δημοκρατικούς πολίτες».

 
Όμως, η μόνη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός, Γιάννης Αμανατίδης,που συμμετείχε στην «αντιφασιστική πορεία» που έγινε. Κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανατροδοφοτήσει το αφήγημα περί «της ακροδεξιάς» την οποία υποθάλπει η κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους στο πλαίσιο των οποίων ενέταξε τη δήλωση της υφυπουργού Ζέττας Μακρή στη βουλή ότι «το υπουργείο καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων» και του έτερου υφυπουργού, Άγγελου Συρίγου, ότι δεν είδε βία από μέσα αλλά έξω από το σχολείο,και κατηγορώντας την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, ότι καθυστέρησε δύο ημέρες να ζητήσει παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος όμως σε κάθε περίπτωση εμφανίστηκε επιφυλακτικός να επέμβει επικαλούμενος την παρουσία της αστυνομίας.
 
Όμως, στο μεταξύ η αναταραχή διαχύθηκε και στο ΕΠΑΛ Ευόσμου και στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, όπου μαθητές βγήκαν έξω από το σχολείο και κυνήγησαν τους δημοσιογράφους που είχαν πάει όταν πληροφορήθηκαν για οδοφράγματα και φωτιές που στο μεταξύ είχαν ανάψει. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς της 5ης ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, όλη η υπόθεση είναι σχεδιασμένη από την κυβέρνηση: «Τη στιγμή που το εκπαιδευτικό κίνημα αντιστέκεται στην αξιολόγηση που διαλύει το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους και το νεολαιίστικο κίνημα προσπαθεί να εναντιωθεί στην ΕΒΕ, την τράπεζα θεμάτων που οδηγεί χιλιάδες μαθητές έξω από το σχολείο και το πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτές τις φασιστικές ομάδες για να φοβίσει μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς και να καταστείλει τις αντιστάσεις τους».
 
Τώρα, μένει κόμματα και συνδικαλιστές να πάρουν θέση στη διαδικασία που «σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν.περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης, βρίσκεται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση από το σχολείο των μαθητών που ενεπλάκησαν στα επεισόδια, και η οποία προβλέπεται μακρά, καθώς οι μαθητές που έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή στα επεισόδια των πρώτων ημερών ήδη φέρονται να προσέρχονται στο σχολείο συνοδεία νομικών παραστατών.
 
Η εκτόνωση στη Σταυρούπολη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από τους οποίους ας μην αποκλείσουμε τον φόβο που προκάλεσαν η ισχυρή αστυνομική παρουσία και οι μαζικές συλλήψεις. Δεκαπεντάχρονα είναι, επισήμανε δικηγόρος που παρακολούθησε το θέμα. Ο Δήμος Παύλου Μελά έβγαλε την πρώτη ανακοίνωση το απόγευμα της τρίτης ημέρας των επεισοδίων και αφού είχε εκτονωθεί η κατάσταση.