Η σιωπή Τσίπρα, η οργή Τζανακόπουλου και το Συνέδριο - Free Sunday
Η σιωπή Τσίπρα, η οργή Τζανακόπουλου και το Συνέδριο

Η σιωπή Τσίπρα, η οργή Τζανακόπουλου και το Συνέδριο

Το προφίλ του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα έχασε τη ζωή του στην καταδίωξη που έγινε στο Πέραμα, δεν ταίριαζε σε όσα ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε πει στην αντιπροσωπεία των Ρομά που είχε δεχτεί στις 8 Απριλίου 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων των Ρομά.

«Προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς η εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα, αλλά και προϋπόθεση ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν δικαιώματα για το μέλλον», είχε πει τότε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο 20χρονος Σαμπάνης, ο οποίος είχε ήδη δύο παιδιά, μάλλον δεν είχε τις ευκαιρίες που θα έπρεπε. Αν όχι τώρα, πριν από έξι χρόνια, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.

Αλλά και κανείς σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να επικαλεστεί αυτά τα οποία είχε πει ο κ. Τσιπρας εκείνη την ημέρα:

«Προχωρήσαμε σε έναν σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή» και έγινε χαρτογράφηση «για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, Έλληνες πολίτες».

 

Ο Τζανακόπουλος πάει Ασπρόπυργο

Πάντως ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει τη βεβαιότητα οι Ρομά στην Ελλάδα ζούσαν καλά, μέχρι που κέρδισαν τις εκλογές η ΝΔ και ο Μητσοτάκης.

«Οι εικόνες που αντικρίζουμε εδώ στον καταυλισμό είναι εικόνες αποκλεισμού, είναι εικόνες ακραίας φτώχειας και αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στους Ρομά», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό που ζει η οικογένεια Σαμπανη στον Ασπρόπυργο.

Παρά το γεγονός ότι η κεντρική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν στο Πέραμα δείχνει να έχει ομοφωνία, η αποστροφή του λόγου του κ. Τζανακόπουλου και το σύνηθες οξύ ύφος του έγιναν δεκτά με συγκατάβαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ένα κομμάτι του κόμματος κινείται όλο και περισσότερο με το βλέμμα στο Συνέδριο και τις εσωκομματικές ισορροπίες που θα δημιουργήσει για το μέλλον.

Δηλαδή επί των ημερών μας, δεν υπήρχε ο καταυλισμός και δημιουργήθηκε όταν κέρδισε ο Μητσοτάκης, σχολίαζαν φίλοι του κόμματος, οι οποίοι εμμέσως συνέδεαν την ανταπόκριση του γραμματέα με την ανάγκη ενός εσωκομματικού στρατού εν όψει Συνεδρίου.

Διότι, όπως επισημαίνουν, εκείνη την ημέρα στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη χαρτογράφηση των 371 οικισμών Ρομά σε όλη τη χώρα, την οποία είχε κάνει η Ειδική Γραμματεία για την Ένταξη των Ρομά, την οποία είχε συστήσει η κυβέρνησή του με επικεφαλής την κα Κατερίνα Γιάντσιου και κατάργησε η ΝΔ.

Kάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες «δεν τιμούν τη χώρα μας που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε πει ο κ. Τσίπρας, και τώρα στελέχη του κόμματος αναρωτιούνται αν ο γραμματέας είχε ρωτήσει να μάθει μήπως ο οικισμός του Ασπροπύργου ήταν και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνους που «δεν τιμούν τη χώρα» ή δεν τον ενδιαφέρουν τέτοιες... λεπτομέρειες.

 

Με το βλέμμα στο Συνέδριο

Ο υπαινιγμός είναι ότι η ανάδειξη του θέματος των Ρομά και η αξιοποίησή του στο πλαίσιο συμμαχιών με ευάλωτες ομάδες δεν γίνονται για πρώτη φορά.

Στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών του 2019, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τούς είχε καλωσορίσει στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, πριν από την οποία, σύμφωνα με video που είχαν αναρτήσει το cretapost.gr, το σύνθημα που φώναζαν ήταν «Τα Ρομά είναι εδώ για τον Τσίπρα τον Θεό».

Τότε ο πρόεδρος των Ελλήνων Ρομά, Χ. Χαλιλόπουλος, είχε επιβεβαιώσει τη συνεργασία, καθώς είχε καταγραφεί παρουσία τους σε πολλές συγκεντρώσεις, αλλά κανείς δεν είχε κάνει αναφορά στην πληροφορία ότι ο κάθε συμμετέχων έπαιρνε 25 ευρώ.

Η καταφυγή στους Ρομά είχε χαρακτηριστεί απαραίτητη μετά την άδεια πλατεία της Καρδίτσας, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαν μετρηθεί 10 λεωφορεία.

«Βλέπετε τη θερμή υποστήριξη εκπροσώπων των Ρομά στις συγκεντρώσεις μας», είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον Μάιο του 2019, είχε πάει και στην κοινότητα των Ρομά, στα Κιμμέρια της Ξάνθης, αλλά μετά το τραγικό γεγονός του Περάματος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

 

Η κωλοτούμπα των υψηλών τόνων

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν όμως ότι παράλληλα και οι αρχικοί επιθετικοί τόνοι κατά των αστυνομικών υποχώρησαν επισήμως τουλάχιστον, ενώ την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου το θέμα δεν ήταν πλέον πρώτο στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η πρώτη ερμηνεία κάνει λόγο για ελαφρά υποβάθμιση του θέματος, έτσι ώστε να καταλαγιάσουν οι υψηλοί καταγγελτικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν και ενόχλησαν ένα μέρος της κοινωνίας, προκαλώντας αντισυσπείρωση. Ειδικά όταν ο αρμόδιος τομεάρχης, Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης διαπίστωσε «ρατσιστική διάθεση» και «ακροδεξιές ομάδες που έχουν επικρατήσει στην ΕΛ.ΑΣ.».

Η προσέγγιση Σπίρτζη συνδυάζεται και με τη μειωμένη επιρροή που το κόμμα έχει στους αστυνομικούς, την οποία δεν πέτυχε να διευρύνει κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, όταν ο έλεγχος της αστυνομίας γινόταν διοικητικά και υπηρεσιακά, αλλά όχι πολιτικά.

 

Η σιωπή Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, το ότι ο κ. Τσίπρας δεν παρενέβη προσωπικά σε ζήτημα, το οποίο ήταν κεντρικό στα μέσα του κόμματος, συνδυάζεται με το ότι η συνολική κομματική παρέμβαση ήταν μονομερής και θύμιζε τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στην υπόθεση Κουφοντίνα, όταν απέτυχε η στρατηγική της μετατροπής του θέματος σε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισφραγίστηκε με την ήττα του αιτήματος του εκτελεστή της «17Ν».

Ανάμεσα στις απόψεις που ακούστηκαν ήταν και ότι το κόμμα κινδυνεύει με ήττα τύπου Κουφοντίνα, όταν ο γραμματέας λέει ότι στην οικογένεια Σαμπάνη, «εκφράσαμε τη βαθιά μας θλίψη και τη συμπαράσταση στον δίκαιο θυμό και στο πένθος τους», ενώ ο καταιγισμός των δηλώσεων δεν αποκλείεται να έχει ως στόχο την υιοθέτηση από τον Τσίπρα μιας άποψης, η οποία ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα κεντροαριστερά στρώματα, στα οποία θέλει να απευθυνθεί εν όψει Συνεδρίου, αλλά και στη μεσαία τάξη, στην οποία στέλνει το μήνυμα ότι η κλοπής ενός αυτοκινήτου είναι ένα αδίκημα, το οποίο πρέπει να γίνεται ανεκτό, διότι πρόκειται για μικρό αδίκημα, περιορισμένης σημασίας.

Πάντως, από την άλλη πλευρά, η στάση Τσίπρα ερμηνεύεται ως έμμεση αποδοχή της λογικής Φίλη και Τζανακόπουλου και πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι αν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα εγκληματικότητας, πρέπει να το πει με λόγια και όχι διά της σιωπής.