Μέτωπα μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα - Free Sunday
Μέτωπα μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα

Μέτωπα μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα

Με μοχλό τον Μητσοτάκη προσπαθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματός του, η οποία δείχνει να έχει πληγεί μετά την πρόταση για αλλαγή του τρόπου εκλογής της νέας ηγεσίας, η οποία εγκρίθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο και θα τεθεί υπόψη του συνεδρίου στις 31 Μαρτίου.

«Είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης και δημοκρατίας», είπε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Kontra Channel ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας την ανάγκη που διαπιστώνει για αλλαγή κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα στην «Αυγή», σε αντίθεση με την πρότασή του για απευθείας εκλογή ηγεσίας, δηλαδή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, που απλώς είχε εξασφαλίσει ένα χτύπημα στην πρώτη σελίδα.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 28 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά, αλλά κομματικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η μειοψηφία που καταψήφισε την πρόταση Τσίπρα ήταν ανάμεσα σε εκείνους που λίγες μέρες νωρίτερα είχαν καταφέρει να ανατρέψουν την απόφαση για διακοπή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας.

Πρόκειται για ένδεκα ιστορικά και αναγνωρίσιμα στελέχη του κόμματος, ανάμεσα στα οποία επτά πρώην υπουργοί, η κα Τασία Χριστοδουλοπούλου και οι κ.κ. Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, Βίτσας, Δρίτσας, η πρώην εκπρόσωπος, Ράνια Σβίγγου, η κα Έφη Καλαμαρά, ο κ. Πάνος Λάμπρου και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Η μειοψηφία καταλογίζει στον κ. Τσίπρα ότι θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, ισχυρισμό στον οποίο ο ίδιος απάντησε στη συνέντευξη στο Kontra, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πιστεύει στα αρχηγικά κόμματα.

«Αν ήθελα αρχηγικό κόμμα, δεν θα έβαζα διαδικασίες αναβάθμισης της Κ.Ε. Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα, ούτε στους ηγέτες που επιβάλλονται με διατάγματα, αλλά στους ηγέτες που εμπνέουν. Η συλλογικότητα είναι κρίσιμη».

 

Η πίεση της μέτρησης της Metron

Όμως, σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Kontra, στο Mega Channel παρουσιαζόταν η έρευνα της Metron Analysis που συντηρούσε την αμφισβήτηση για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας εμπνέει.

Από την έρευνα προέκυπτε ότι ο πρωθυπουργός είχε θετική αξιολόγηση από το 44% και ο κ. Τσίπρας από το 21% και σε αρνητική αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας ήταν στο 72% και ο κ. Μητσοτάκης στο 52%, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραφε 36% και ο κ. Τσιπρας 16%.

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας σκιαγράφησε ένα προφίλ του κ. Μητσοτάκη το οποίο απάδει από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να έχει ένας κεντροαριστερός πολιτικός και επαναφέροντας ουσιαστικά το θέμα των «ελίτ», που αποτέλεσε κεντρικό, πλην όχι ιδιαίτερα επιτυχές, αφήγημα του κόμματός του, μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

«Δεν ήμουν γόνος πλούσιας και πολιτικής οικογένειας, δεν είχα πατέρα πρωθυπουργό. Εγώ ήμουν μαθητής στο ΠολυκλαδικόΛύκειο Αμπελοκήπων. Αυτός πέρασε όλη του τη ζωή στα πούπουλα. Είχε στόχο να γίνει πρωθυπουργός, γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση να κυβερνούν τη χώρα».

Όμως, την ίδια ώρα, η ίδια έρευνα αναδείκνυε για τον κ. Τσίπρα έναν νέο επίδοξο ανταγωνιστή, καθώς ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει οδηγήσει το κόμμα του στα 3/4 της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ (24 έναντι 18%) και μετρήθηκε και ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο μισό του κ. Τσίπρα (8% έναντι 16%).

Δημοσκόποι πάντως χαρακτήριζαν ρίσκο από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει, στη συνέντευξη στο Kontra, να εντάξει το ΚΙΝΑΛ σε ένα ευρύτερο μέτωπο της κεντροαριστεράς:

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί από τη θέση του στα κρίσιμα διακυβεύματα για τη χώρα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: Ή με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη. Αν επιμείνει στην αυτόνομη πορεία και δεν απαντάει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, κινδυνεύει να γίνει ΚΚΕ του Κέντρου».

Όμως, το αφήγημα του κ. Τσίπρα για το ΚΙΝΑΛ προσκρούει στα ευρήματα των ερευνών και ειδικά αυτών της Metron, σύμφωνα με την οποία το 27,8% όσων το επιλέγουν και το έχουν ανεβάσει στο 18% προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ το 29,5% από τον χώρο του Κέντρου.

«Ο Ανδρουλάκης ανεβαίνει με αυτά τα χαρακτηριστικά και δεν δείχνει να έχει λόγο να γίνει συμπληρωματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε γνωστός δημοσκόπος, ο οποίος παράλληλα παρατηρούσε ότι η προειδοποίηση του κ. Τσίπρα να μη γίνει το ΚΙΝΑΛ, «ΚΚΕ του Κέντρου», μάλλον δημιουργεί εμπλοκές στο αφήγημα της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού που μπορεί να δώσει η απλή αναλογική, η οποία χωρίς ΚΚΕ δεν μπορεί να προκύψει.

Συγχρόνως, το στοιχείο της έρευνας σύμφωνα με το οποίο ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει ότι «θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ», μάλλον επιβεβαιώνει παρά διαψεύδει τη στρατηγική του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Πάντως, στελέχη του χώρου του ΚΙΝΑΛ επισήμαιναν και το άνοιγμα του κ. Τσίπρα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτήρισε «άξιο», καταλογίζοντάς του στα αρνητικά τη συνεργασία με τη ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ υπέστη το pasokification, όχι γιατί δεν είχε άξιους αρχηγούς, αλλά επειδή συγκυβέρνησε με τη ΝΔ», είπε χωρίς να έχει διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο.

Πόσο πιθανό είναι να ενθυλακώσει ο Τσίπρας το ΚΙΝΑΛ τώρα, από τη στιγμή που δεν το κατάφερε όταν είχε τετραπλάσια δύναμη, αναρωτήθηκε πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρατηρεί τη σιωπή στελεχών που προέρχονται από τον χώρο και έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Πολάκης είναι εντός συντεταγμένου πλαισίου του κόμματος

Μία μέρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Action 24, o ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου, προέτρεπε τον πρόεδρό του να αντιμετωπίσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, όπως τον πρώην υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, δηλαδή να τον διαγράψει.

Αν δεν υπήρχε, «η ΝΔ θα έπρεπε να εφεύρει τον Πολάκη», είπε ο κ. Κούλογλου, χωρίς να δεχτεί απάντηση από τον «αψυ Σφακιανό».

Ο κ. Τσίπρας διαφώνησε ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά, αν και όπως είπε και εκείνος, δεν συμφωνεί «με την εκφορά του λόγου» του πρώην αναπληρωτή υπουργού του.

Προφανώς, η εκφορά του λόγου αξιολογείται αλλιώς, ανάλογα με τον ομιλούντα, διότι λίγη ώρα πριν, στην ίδια συνέντευξη, είχε πει αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Αυτός που είναι μάγκας και νταής, γιατί δεν κάνει εκλογές;».