Η Ουκρανία ανασύρει τον σοβιετικό παλιμπαιδισμό μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Η Ουκρανία ανασύρει τον σοβιετικό παλιμπαιδισμό μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απένειμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία". Παρών ο τότε Υφ. Εξωτερικών, Γιώργος Κατρουγκαλος TWITTER ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Η Ουκρανία ανασύρει τον σοβιετικό παλιμπαιδισμό μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Αχνά πλην ανομολόγητα χαμόγελα έφερε σε ένα μέρος των φίλων αλλά και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ η επιτυχία της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, καθώς σηματοδότησε μία ήττα της «Δύσης», με την οποία είχαν ταυτιστεί ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.

Για αυτό το κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ίσως η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στο στρατόπεδο των χαμένων, παρά το γεγονός ότι το κόμμα σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, πέντε ώρες μετά την εισβολή, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις που από το πρωί διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας», χωρίς καμία ονομαστική αναφορά σε κυρώσεις ή στον πρόεδρο της Ρωσίας.

Σε αυτό το κλίμα πρέπει να αξιολογηθούν και οι διατυπώσεις της δήλωσης του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτζογκ, περιορίστηκε να πει ότι είναι απλώς «προβληματισμένος», αποφεύγοντας να αναφέρει τη λέξη «Ρωσία» αλλά και να καταδικάσει την επιχείρηση ή να αναφερθεί σε κυρώσεις.

«Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας μάς κάνουν όλους να είμαστε βαθιά προβληματισμένοι. Νομίζω ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να επιστρέψουμε στη διπλωματική οδό για την επίλυση των διαφορών».

Η δήλωση του κ. Τσίπρα απείχε από τις διατυπώσεις που είχε επιλέξει στην ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, στην οποία είχε επισημάνει ότι είχαμε «κάθε μέρα δηλώσεις από Ρώσους αξιωματούχους σε βάρος του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή», προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος του είχε εκφράσει την έκπληξή του για το ότι είχε επικαλεστεί «δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σε αυτήν τη συγκυρία».

Εξίσου προσεκτικές διατυπώσεις, στις οποίες απέφυγε τόσο να αναφερθεί ονομαστικά στη Μόσχα όσο και να καταδικάσει τη ρωσική επιχείρηση, επέλεξε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος περιορίστηκε να χαρακτηρίσει την αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ «αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο» και μάλιστα με ανάρτησή του στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χωρίς δημόσια δήλωση.

Πανεπιστημιακοί κύκλοι υπενθύμιζαν ότι πριν 4 χρόνια, στις 22/02/2018, ο κ. Κατρούγκαλος ως βουλευτής Μεσσηνίας και υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο μόνος πολιτικός παράγοντας που προσήλθε στην Καλαμάτα, στην τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ως επίτιμου διδάκτορα, «για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία βδομάδα πριν είχε ανακοινωθεί ότι η τελετή «αναβάλλεται λόγω αδυναμίας προσέλευσης του τιμωμένου καθώς και των πρυτανικών αρχών», αλλά τελικά έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως επισήμανε την ημέρα της αναγόρευσης ο ιστότοπος της Καλαματας, messiniapress.gr.

H αναγόρευση «αντανακλά επίσης την εξαιρετικά θετική εικόνα που διαχρονικά έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη χώρα μας», είχε πει παραλαμβάνοντας τον έπαινο ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτά τα συναισθήματα είναι αμοιβαία».

 

Ουδετερότητες

Παράλληλα, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα καταδικάζοντας την εισβολή, αλλά με αίτημα, ανάμεσα στα άλλα, «καμιά εμπλοκή της χώρας σε επιχειρήσεις».

Σε μια προσπάθεια ερμηνείας της θέσης του πρώην πρωθυπουργού, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ανάμεσα στην αρχική τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή και στις δηλώσεις μετά τη ρωσική εισβολή είχε μεσολαβήσει η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετά από την οποία ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφέρεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όμως, αυτό δεν εμπόδισε στελέχη του κόμματος να προτείνουν ουδετερότητα στην ουκρανική κρίση. Την αρχή έκανε, λίγες ώρες μετά την εισβολή, ο κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος είπε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές-νατοϊκές δυνάμεις για εχθροπραξίες στην Ουκρανία», ενώ παραπλήσια κινήθηκαν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Αρβανίτης.

Από όλες αυτές τις παρεμβάσεις, η ΝΔ ανέδειξε ως πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του κ. Αρβανίτη, σύμφωνα με τον οποίο «είναι λάθος αυτήν τη στιγμή για κάθε δημοκρατικό πολίτη να ταχθεί στο πλευρό της μίας ή της άλλης πλευράς».

«Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης θεωρεί “λάθος” να παίρνεις θέση. Ζητάει δηλαδή να σιγήσουμε εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, σε μία δήλωση μετά την οποία ο κ. Αρβανίτης ανασκεύασε κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «εντόπισε δήλωσή μου με την οποία δήθεν “δικαιολογώ” τον ξεκάθαρα ιμπεριαλιστικό πόλεμο που από τα ξημερώματα η Ρωσία διεξάγει σε βάρος της Ουκρανίας».

Η δεύτερη δήλωση του κ. Αρβανίτη προβλήθηκε και από τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ομογένεια

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –όπως και η κυβέρνηση– εμμένουν στην ανάγκη για προστασία της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, αποφεύγουν να αναφερθούν σε επαφές στην τοπική εκπροσώπηση καθώς εκφράζεται επιφυλακτικότητα για τις πολιτικές της επιλογές στη σύγκρουση, αλλά ούτε και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης του οποίου προεδρεύει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, που εδώ και δύο χρόνια κατοικοεδρεύει στο Ροστόφ, μόλις 180 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, την πόλη της Ουκρανίας όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικής καταγωγής Ουκρανών.

Στελέχη πάντως του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τον «σοβιετικό παλιμπαιδισμό» που διέκρινε μεσαία στελέχη του κόμματος, τα οποία δεν προέρχονται υποχρεωτικά από το ΚΚΕ, έλεγαν ότι είναι αποτέλεσμα του ετεροκαθορισμού που διακατέχει το κόμμα από τότε που είναι στην αντιπολίτευση.

«Ο Μητσοτάκης πόνταρε στη Δύση που έχασε, ε, να μη χαρούμε κι εμείς, που στον μονοπολικό κόσμο δεν κερδίζουν πάντοτε οι ισχυροί;» έλεγαν.

Διότι ισχυρός εμφανίζεται και ο Μητσοτάκης, προσέθεταν...