Κύρτσος: Μείωση εξάρτησης από το ρωσικό Φ/Α με προσωρινή μείωση των δικαιωμάτων ρύπων - Free Sunday
Κύρτσος: Μείωση εξάρτησης από το ρωσικό Φ/Α με προσωρινή μείωση των δικαιωμάτων ρύπων

Κύρτσος: Μείωση εξάρτησης από το ρωσικό Φ/Α με προσωρινή μείωση των δικαιωμάτων ρύπων

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης που απήυθυνε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

ΚύτΣτην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια υπέρογκη εξάρτηση στην ηλεκτροπαραγωγή από το φυσικό αέριο, το οποίο εισάγεται σε ποσοστό 45-50% από τη Ρωσία.

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάλλει την άμεση μείωση της εξάρτησης από το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο εφόσον έχουμε φτάσει να χρηματοδοτούμε, σαν ΕΕ των 27, την επιθετική στρατηγική του Πούτιν με περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

 

Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά την αύξηση της εξάρτησης της στην ηλεκτροπαραγωγή -σε ποσοστό 40% και 50%- από το φυσικό αέριο, το οποίο είχε γίνει πανάκριβο προ ρωσικής εισβολής. Από το φθινόπωρο του 2021, η Γερμανία που στηρίζει την πράσινη μετάβαση της ΕΕ, μείωσε την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο κάτω από το 15% του συνόλου και αύξησε την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και σκληρό άνθρακα προς το 30% του συνόλου.

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Γιατί δεν δίνει κίνητρα στην ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη μειώνοντας για ένα συγκεκριμένο διάστημα, το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων και υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση της ηλεκτροπαραγής από λιγνίτη και σκληρό άνθρακα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία;

 

Έτσι η Ελλάδα θα μπορούσε να περιορίσει την έκρηξη ενεργειακής ακρίβειας εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο και να βάλει τέλος στον πολλαπλασιασμό, από μήνα σε μήνα, του εμπορικού ελλείμματος.