Το εκλογικό "εργολόγιον" του Σεπτεμβρίου - Free Sunday
Το εκλογικό "εργολόγιον" του Σεπτεμβρίου

Το εκλογικό "εργολόγιον" του Σεπτεμβρίου

«Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», είπε τις προάλλες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια αποστροφή που πολιτικά διόρθωσε αυτό που είχε προκύψει ως ερμηνεία της άποψής του, ότι η τοξικότητα που χαρακτηρίζει τον λόγο της αντιπολίτευσης μπορεί να επισπεύσει τις κάλπες.

Όμως, θεσμικά, οι διευκρινίσεις του πρωθυπουργού είναι περιττές, διότι η συνταγματική κανονικότητα προβλέπει διάλυση της Βουλής και εκλογές στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Όπως ακριβώς το λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 41 προβλέπει και τους λόγους εξαίρεσης του τετραετούς κύκλου της Βουλής, καμία από τις οποίες, θεωρητικά, δεν είναι προβλέψιμη.

Σύμφωνα με αυτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα ή προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.

Είναι προφανές ότι καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί ούτε να προεξοφληθεί ούτε να προαναγγελθεί, άρα οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις δεν διευκρινίζουν τίποτε. Οτιδήποτε διαφορετικό κι αν έλεγε, θα ήταν στα όρια μιας αντιθεσμικής προοπτικής.

Ποιος μπορεί να πει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ θα ανατραπεί ή ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο θα δημιουργήσουν εθνικό θέμα που θα χρήζει νωπής λαϊκής εντολής για να αντιμετωπιστεί; Άλλωστε, μπορεί να υπάρξει ένα άλλο μείζον εθνικό θέμα, όπως είχε συμβεί στην προκήρυξη των εκλογών του 2007, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε επικαλεστεί τη σύνταξη του Προϋπολογισμού.

Το παράδοξο τώρα είναι ότι, σύμφωνα με τις διαρροές, δεν θα γίνουν εκλογές παρά μόνο αν υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στο φόντο των απειλών Ερντογάν ή κάποια τεράστια καταστροφική πυρκαγιά, στην οποία ο κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Άρα το πρόσχημα του εθνικού θέματος δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.

Εκείνος κι εκείνοι

Σε αυτό το πλαίσιο, οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης θεσμικά απέχουν από το να εντάσσονται στο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα πλαίσιο.

Όπως, για παράδειγμα, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να ορίσει ο κ. Μητσοτάκης ημερομηνία εκλογών τον Σεπτέμβριο και διακομματικής αποδοχής υπουργό Εσωτερικών.

Προφανώς και θα μπορούσε να την εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μόνο στο πλαίσιο μιας μονομερούς πολιτικής απόφασης της πλειοψηφίας. Την προηγούμενη φορά που το είχε αποπειραθεί ήταν ο διορισμός του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δεν εστέφθη από… τεράστια πολιτική επιτυχία.

Πάντως, λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να δηλώσει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, ζήτησε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στις θέσεις τους από τις 16 Αυγούστου.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των εκλογών χωρίς να τις ζητάει, λέγοντας ότι το συντομότερο θα είναι το καλύτερο και ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει οργανώσει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Παρά το ότι οι διαρροές προσδιορίζουν εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου, το ΚΚΕ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στις 22-23-24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Είτε έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, είτε ετοιμάζουν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των δεύτερων εκλογών.

Η Ελληνική Λύση ζητά από την κυβέρνηση να φύγει αν δεν μπορεί να κυβερνήσει και ο κ. Βελόπουλος δεν αποκλείει εκλογές νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τον Αύγουστο, όπως δεν έχει γίνει ποτέ.

«Χρειάζονται 52 μέρες για την επόμενη αναμέτρηση για να συμπληρωθεί το συνταγματικό χρονικό περιθώριο. Αν τις κάνει 2 Οκτωβρίου, δεν βλέπω να βολεύεται η κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν πιο νωρίς», έχει πει στις 22 Ιουνίου, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι το ΜέΡΑ 25 θέλει τις εκλογές «χθες» και διευκρινίζει ότι δεν αρκείται στην αποπομπή ενός ξεζουμισμένου μνημονιακού πρωθυπουργού, αν και ο μόνος μνημονιακός πρωθυπουργός που διεκδικεί την εξουσία δεν είναι ο Μητσοτάκης αλλά ο Τσίπρας.

Απόψε εγκαινιάζουμε

Όμως, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, ο πολιτικός προγραμματισμός δείχνει ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένα ορόσημο στην κυβερνητική θητεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακαίνιση της διώρυγας της Κορίνθου, για την οποία πριν από 15 μήνες, τον Απρίλιο του 2021, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι πρόκειται για ένα έργο 9 εκατ. ευρώ και είχε καταστήσει σαφές ότι για λόγους ασφαλείας η διώρυγα θα παραμείνει κλειστή για ένα χρονικό διάστημα, ενώ είχε ζητήσει από τους συναρμόδιους φορείς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το ταχύτερο δυνατό άνοιγμά της στη ναυσιπλοΐα.

Έναν χρόνο αργότερα, στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου, φέτος, τα 9 εκατ. είχαν γίνει 32 και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει «η διώρυγα με απόλυτη ασφάλεια –όπως είχαμε δεσμευτεί– από τη Δευτέρα και για τους επόμενους τρεις μήνες για να εξυπηρετήσει την καλοκαιρινή κίνηση. Θα ξανακλείσει από τις αρχές Οκτωβρίου για να γίνει η δεύτερη φάση της παρέμβασης. Του χρόνου το καλοκαίρι θα ανοίξει για τέσσερις μήνες ώστε να κερδίσουμε και τον Ιούνιο και το έργο θα ολοκληρωθεί μετά εντός του ’23, ώστε να μπορούμε να παραδώσουμε το επίμαχο κομμάτι όπου είχαμε και τις καταπτώσεις».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις, τη στιγμή που τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για προσπάθεια να διασκεδαστεί η τοπική δυσφορία, καθώς η διώρυγα θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος του φετινού Σεπτεμβρίου.

Ένα παρόμοιο έργο είναι η ολοκλήρωση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, η οποία είχε προγραμματισμένο χρόνο παράδοσης το τέλος Φεβρουαρίου 2023, αλλά μετά από πιέσεις στον εργολάβο θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να κάνει τα εγκαίνια ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, που φέτος ανοίγει στις 10 του μηνός. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι αυτοκινητόδρομος κλασικού τύπου αλλά δρόμος με ισόπεδες διαβάσεις και πεζοδρόμια.

Την ίδια στιγμή, στις αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η λειτουργία των μισών ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών έως τις 17:30 αρχικά, με στόχο να πάει σταδιακά στις 18:00.

Στην προαναγγελία του μέτρου στις 8 Ιουνίου, η εκτίμηση ήταν ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδειξε ότι η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί την επέκταση του ωραρίου πολύ σημαντική για το κοινωνικό της προφίλ, βιάζεται να προχωρήσει.

Λίγες μέρες αργότερα, η κα Κεραμέως ανακοίνωσε και την πρόσληψη 8.600 μόνιμων εκπαιδευτικών μέσα στο καλοκαίρι, για να αναλάβουν υπηρεσία από 1η Σεπτεμβρίου.

Το μόνο μείζον θέμα για το πολίτικο προφίλ της κυβέρνησης, που δεν έχει απάντηση μέχρι στιγμής, είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία, για την οποία συγκρούονται η πρόθεση για ανταπόκριση στην επιθυμία του εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ για τάξη στα πανεπιστήμια με την προδιάθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν εντάσεις όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλη την κοινωνία.

Για αυτό και δεν υπάρχει σαφήνεια στις κυβερνητικές θέσεις για την τοποθέτησή τους στα ΑΕΙ, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η πρόσληψη 600 αστυνομικών για τις ΟΠΠΙ, που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό τους στους 1.000.

Στις 16 Ιουνίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε πει ότι «οι παραπάνω προσλήψεις αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού», για τον οποίο όμως η κα Κεραμέως την ίδια μέρα είπε ότι θα γίνει «μέσα στο καλοκαίρι».

Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα έρθουν στα χέρια των καταναλωτών οι λογαριασμοί χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η κατάργηση της οποίας θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. «Η ρήτρα μειώνεται από 1ης Ιουλίου. Η απεικόνιση στους λογαριασμούς θα εμφανιστεί από 1η Αυγούστου», δήλωσε.

Λόγω καλοκαιριού και διακοπών, οι εκτιμήσεις προσδιορίζουν μέσα στο Σεπτέμβριο τη διάχυση των κρίσιμων εντυπώσεων στην κοινωνία, καθώς ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απαξιώσει την παρέμβαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μόνη μέχρι στιγμής εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει άμεση διασύνδεση χρονικά με τον Σεπτέμβριο, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές περίπου 500.000 εργαζομένων και των συνταξιούχων με απολαβές άνω των 12.000 τον χρόνο από 1/1/2023, και την οποία επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη προσπαθεί να απαξιώσει.

Μένει να απαντηθεί αν πρόκειται για βέβαιο ακροατήριο Μητσοτάκη το οποίο δεν χάνει με τίποτε ή ακυρώνει τα σενάρια του Σεπτέμβρη.