Η πράσινη προσπάθεια για τον ροζ χάρτη - Free Sunday
Η πράσινη προσπάθεια για τον ροζ χάρτη

Η πράσινη προσπάθεια για τον ροζ χάρτη

«Και γιατί να παρακολουθούν τον Σπίρτζη με το Predator ή όποιο άλλο προχωρημένο σύστημα υπάρχει;» αστειευόταν δημοτικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσέθετε γελώντας: «Η μόνη σοβαρή εξήγηση είναι να θέλουν να ενημερώνονται τακτικά για την καλή υγεία του Σίμου…».

Όπου Σίμος είναι ο Σίμος Δανιηλίδης, ο ιστορικός δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος διατηρεί τον δημαρχιακό θώκο από το 1994, στην αρχή Συκεών, για 16 χρόνια και μετά Νεάπολης-Συκεων από το 2010, δηλαδή αλλά 12 μέχρι τις επικείμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον δήμο, ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποτελεί τον κύριο στόχο του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της επιδίωξης για ροζ χάρτη το βράδυ των εκλογών.

Όμως το πρόβλημα του Σπίρτζη είναι ότι ο Σίμος δεν δείχνει να θεωρεί ότι έχει πρόβλημα επανεκλογής, άρα το ροζ του χάρτη ανήκει στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του κ. Δανιηλίδη και στους προσωπικούς του υπολογισμούς.

Το 2019, το βράδυ των εκλογών, ο κ. Δανιηλίδης εμφανίστηκε με το πράσινο του ΠΑΣΟΚ και το λευκό των ανεξάρτητων. Και πήρε 55%. Πέντε χρόνια νωρίτερα είχε εκλεγεί στον δεύτερο γύρο με 63%, αφού είχε πάρει 46% στον πρώτο γύρο.

Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο δεύτερος των οποίων προέρχεται από μετεγγραφή από το ΠΑΣΟΚ, κινήθηκαν στο 15% και το 2014 και το 2019, παίρνοντας και τις δύο φορές περίπου 5.600 ψήφους.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 38% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 κι έπεσε το 2019 στο 33%, ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου πανελλαδικού όρου του.

Το ροζ της τηλεοπτικής οθόνης

Αλλά ακόμη κι αν πετύχει τον στόχο κι επαναλάβει τέτοια ποσοστά, και πάλι δεν επαρκούν για τη μετατροπή του χάρτη σε ροζ διότι θα πρέπει να φτάσει στο 43%, κάτι που σημαίνει αύξηση των δυνάμεών του κατά 30%.

Είναι όμως προφανές ότι τα εκλογικά ακροατήρια του κ. Δανιηλίδη στις δημοτικές και του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές είναι εφαπτόμενα, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονται συχνά κι είναι καλοδεχούμενοι στον δήμο, που ποτέ από το 1964 και μετά δεν εξέλεξε μη αριστερό δήμαρχο.

Από το 1964 έως το 1989 ήταν ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Παναγιώτης Ασφαλής, ο οποίος παρέδωσε στον Γιάννη Πανόπουλο του ΣΥΝ, την εποχή της έναρξης της εσωκομματικής ρήξης που οδήγησε στη διάσπαση του ΚΚΕ.

Στις δημοτικές του 1990, ο κ. Δανιηλίδης, ήδη δημοτικός σύμβουλος Συκεών, ήταν η επιλογή του τοπικού ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία, αλλά το κεντρικό ΠΑΣΟΚ προτίμησε να στηριχτεί ο κ. Πανόπουλος στο πλαίσιο της σύσφιξης των πολιτικών σχέσεων με τον τότε ενιαίο ακόμη ΣΥΝ.

Ο κ. Δανιηλίδης υπάκουσε, με αποτέλεσμα να εκλεγεί με εξαιρετική άνεση το 1994 κι έκτοτε να παραμένει δήμαρχος, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα να έχει αντιμετωπίσει ποτέ δύο φορές τον ίδιο αντίπαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης προσπαθεί να κάνει τον χάρτη ροζ χωρίς να μπει σε κομματικούς κόπους, παίρνοντας ως μετεγγραφή τον έτοιμο νυν δήμαρχο.

Διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι το κλίμα ανέλαβε να καλλιεργήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του φέρεται να έχει πει ότι ο υποψήφιος του 2019 είναι «καλό παιδί», αλλά δεν μπορεί παραπάνω.

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Το πρώτο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει δεν είναι η πρόσβαση στον κ. Δανιηλίδη αλλά η καταλλαγή των αντιδράσεων των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι αριστερόστροφοι και παραδοσιακά δεν έχουν καλές σχέσεις με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα Πασόκου δημάρχου, ο οποίος είχε εξαιρετικές χρηματοδοτήσεις την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, του είχαν καταλογισθεί οι πολύ καλές σχέσεις που είχε με τον εκλιπόντα Άκη Τσοχατζόπουλο, οι οποίες τελικά δεν του κόστισαν, παρά το γεγονός ότι το θέμα ανακινήθηκε με πολλές αφορμές στην περίοδο των δικαστικών περιπετειών του πρώην υπουργού.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν τα νυν τοπικά στελέχη θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τη στροφή στον χώρο που καλύπτει το ΠΑΣΟΚ, στην οποία κάποια από τα παλαιά στελέχη θεωρούνται βαρίδια.

Όμως εκείνοι αντιτείνουν ότι ο χάρτης δεν μπορεί να γίνει ροζ μόνο με μετεγγραφές και προειδοποιούν ότι και «ροζ να βάλει ο Σίμος», το αυτοδιοικητικό κενό του κόμματος θα καταγράφει διότι σε κανέναν άλλο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν μπορεί να υπάρξει μια έστω αξιοπρεπής υποψηφιότητα.

Επικαλούνται δε και το παράδειγμα αθηναϊκού δήμου στον οποίο υπήρχε Συριζαϊκος συνδυασμός, άλλα στελέχη της «Αυγής» έχουν αναλάβει την επικοινωνιακή προβολή του δημάρχου, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. «Θα κάνουμε τον χάρτη ροζ με βαθιές “γαλάζιες” υποψηφιότητες;» αναρωτιούνται, εκφράζοντας τη βαθιά δυσφορία τους για την κυριαρχία των μετεγγραφέντων στους κόλπους του κόμματος πρώην «πρασίνων».

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δημοτικός σύμβουλος στον συγκεκριμένο δήμο είναι ο κ. Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος ήταν τρίτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2019 και εθεωρείτο στενός προσωπικός και πολιτικός φίλος του προέδρου του κόμματος, αλλά έκτοτε απομακρύνθηκε από τις αντιδημαρχίες και προσφάτως έχασε και το κομματικό πόστο του τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια εξέλιξη που διευκολύνει την ευχέρεια των κινήσεων του κ. Δανιηλίδη στην τρέχουσα δημοτική ομάδα του οποίου υπάρχει ένα μόνο μέλος που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και να κατέβουν μαζί του, είναι αμφίβολο αν εκτός από το «ροζ» θα καταφέρουν να εκλέξουν έστω έναν σύμβουλο παραπάνω, λέει τοπικός αυτοδιοικητικός παράγοντας, ο οποίος επισημαίνει το χάσμα ανάμεσα στον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Δανιηλίδης θεωρείται ότι ενίσχυσε την πολιτική του αυτονομία, καθώς προσφάτως απομάκρυνε από τις τάξεις της δημοτικής ομάδας του και τον υποψήφιο δήμαρχο που η ΝΔ είχε υποστηρίξει το 2010 και ο οποίος είχε ενταχθεί στην παράταξή του το 2014.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με έναν υποψήφιο

Πάντως, οι εκτιμήσεις για τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος μάλλον επιβεβαιώνονται, καθώς στους περισσότερους από αυτούς η εκλογή δείχνει να εξελίσσεται σε εσωκομματική υπόθεση της ΝΔ, από τις τάξεις της οποίας προέρχονται οι περισσότεροι από όσους έχουν ενδιαφερθεί να είναι υποψήφιοι και να διεκδικήσουν δήμους που έχουν ήδη κεντροδεξιές διοικήσεις.

Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου 11 μήνες πριν από τις εκλογές, υποψηφιότητα έχει αναγγείλει μόνο ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο για την κοινή υποψηφιότητα επιχειρηματικού παράγοντα με τη στήριξη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μάλλον υποχωρεί, καθώς φέρεται να αναζητούνται άλλες υποψηφιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος δημόσια ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός να του «βρουν υποψήφιο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης», πιέζει προσωπικό και πολιτικό του φίλο, ο οποίος είναι σήμερα κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης Ζέρβα, να είναι υποψήφιος δήμαρχος, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Ο κ. Πέτρος Λεκάκης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής για να ενισχύσει το κόμμα, αλλά δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος, καθώς θεωρεί ότι το σχήμα που διοικεί σήμερα τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι πετυχημένο.

Η προσπάθεια για κοινή υποψηφιότητα στον δήμο μέχρι στιγμής δεν αποδίδει αλλά συγχρόνως δημιουργεί κι εσωκομματικές τριβές, καθώς δυσαρεστούνται οι πιθανοί υποψήφιοι που θα ήθελαν να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο Οκτώβριο στις δημοτικές εκλογές.

Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να υπενθυμίσουν τον «άχαστο» που θα διεκδικούσε τον Δήμο της Αθήνας το 2019, για να καταλήξει τελικά το κόμμα στην υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου.