Κυπριακό: Στις 18 Ιανουαρίου τα νεότερα - Free Sunday
Κυπριακό: Στις 18 Ιανουαρίου τα νεότερα

Κυπριακό: Στις 18 Ιανουαρίου τα νεότερα

Κάπως έτσι περιγράφεται συνοπτικά το αποτέλεσμα της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, η οποία έριξε αυλαία λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης.
Στην ουσία, αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ε.Ε. στη διάσκεψη, είναι η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών και σε ύστερο χρόνο να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, αφού οι τεχνοκράτες θα έχουν συζητήσει το πλαίσιο για τα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και ενώ θα συνεχίζεται ο δικοινοτικός διάλογος.

ΟΗΕ: Δέσμευση για συνολική διευθέτηση

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, μετά το πέρας της διάσκεψης υπήρξε δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι στις συζητήσεις υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αν και σημειώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη –τα οποία, πρέπει να σημειωθεί, έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε να αποφευχθούν τριβές στη διάσκεψη, από τα θερμά λόγια του κ. Γκουτέρες, ο οποίος πρότεινε για… Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, μέχρι τα ταμπελάκια με ονόματα αλλά χωρίς ιδιότητες για τους συμμετέχοντες στη συζήτηση–, η συνέχεια προβλέπει τα εξής:
• Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
• Τη συνέχιση στην Κύπρο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια.
• Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά, αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.
Σε δηλώσεις του στο Reuters ο κ. Γκουτέρες εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ήταν αποφασισμένοι να κάνουν μια «τελευταία προσπάθεια», προκειμένου να βρεθεί λύση. Νωρίτερα, πάντως, είχε υπογραμμίσει ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος σε εδαφικό, περιουσιακό και εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επικυρωθεί από τους δύο λαούς.

Κοτζιάς: Μείζον να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, με μια μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι προτείνει το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ –δεν έχουμε καμία αντίρρηση–, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού, και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν –ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες– να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων». «Το Κυπριακό είναι, πάνω απ’ όλα, θέμα κατοχής» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ, από την πλευρά του, ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μιλώντας στο BBC, δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα των εγγυήσεων ότι «υπάρχουν κάποιες ιδέες που εντάσσονται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο αντίληψης του 21ου αιώνα, χωρίς να αποσυνδέουν την Κύπρο από τους γείτονές της».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της διάσκεψης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως επιτυχία το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ είπε ότι «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση».