Ελκυστική ΕΡΤ μπορεί να είναι μονάχα η μη ανταγωνιστική ΕΡΤ - Free Sunday
Ελκυστική ΕΡΤ μπορεί να είναι μονάχα η μη ανταγωνιστική ΕΡΤ

Ελκυστική ΕΡΤ μπορεί να είναι μονάχα η μη ανταγωνιστική ΕΡΤ

Η αναφορά του προέδρου της ΝΔ, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στη μείωση κατά 50% του τέλους που πληρώνουμε για την ΕΡΤ, προκάλεσε μια μεγάλη συζήτηση, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα για τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης, η μείωση κατά 50% του τέλους υπέρ ΕΡΤ θα αποφέρει στους φορολογούμενους περίπου 90 εκ. ευρώ, δηλαδή το τέλος σήμερα είναι στα 180 εκ. ευρώ. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σήμερα στην ΕΡΤ το υπολογίζουν περίπου στα 110 εκ., από τα οποία περίπου 50 εκ. πάνε για τη λειτουργία της ΕΡΤ.

Δηλαδή για κάποιον περίεργο λόγο, τα μισά από τα λεφτά που πληρώνουμε για την ΕΡΤ, δεν πηγαίνουν στην ΕΡΤ, αλλά ας μη το συζητήσουμε ακόμη.

Ας πούμε δηλαδή ότι η ΕΡΤ μας κοστίζει 50 εκ. το χρόνο. Η συζήτηση αν είναι λίγα ή πολλά τα 50 εκ. έχει να κάνει με το τι δημόσια ραδιοτηλεόραση θέλουμε. 

«Η ΕΡΤ πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός ανταγωνιστικός σταθμός κι όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό κι αυτό εγγυάται: Να μην είναι η ΕΡΤ «κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας». Για να μην είναι κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας, πρέπει να μην είναι κυβερνητικά ελεγχόμενη. Πρέπει λοιπόν η διοίκηση της να μην ορίζεται από την κυβέρνηση. Να ορίζεται π.χ. από τη Βουλή με ευρύτερες κι όχι απλές πλειοψηφίες και για διάστημα ευρύτερο από τη θητεία της Βουλής.

Έχει τη βούληση ο κ. Μητσοτάκης να μην ορίζει ο ίδιος ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος τη διοίκηση της ΕΡΤ; Διότι το βασικό ζήτημα στα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, είναι ότι την κεντρική πολιτική γραμμή την χαράσσει ο ιδιοκτήτης. Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να σπάσει αυτήν την αρχή;

Όμως, πιο καθοριστικό στην οπτική είναι το «ανταγωνιστικός σταθμός». Με ποιον θα είναι η ΕΡΤ ανταγωνιστική; Προφανώς με τα ιδιωτικά κανάλια. Μπορεί; Και να μπορεί, που είναι πολύ αμφισβητήσιμο, δεν πρέπει να μπει σε έναν τέτοιο ανταγωνισμό. Διότι ένας τέτοιος ανταγωνισμός είναι υποχρεωτικά επιχειρηματικού χαρακτήρα και εισάγει το επιχειρείν με δημόσιο χρήμα από το παράθυρο.

Για παράδειγμα, ένας τέτοιος ανταγωνισμός είχε στείλει στα ύψη τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις αθλητικές μεταδόσεις, επειδή η ΕΡΤ ήθελε να έχει υψηλούς δείκτες τηλεθέασης. Γιατί; Για να έχει περισσότερη διαφήμιση για να κάνει τις ακριβές παραγωγές που κάνουν οι ιδιώτες ή για να μπορεί να κάνει περισσότερες προσλήψεις;

Η γνώμη μου είναι ότι αν υπάρχει κάτι που θα κάνει την ΕΡΤ ελκυστική, είναι ακριβώς η εξαίρεσή της από τον ανταγωνισμό. Διότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μπορεί να πουλήσει ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος πλην της αμεροληψίας. Και αυτό είναι που θα την κάνει ελκυστική.

Έχω την εντύπωση ότι ο ανταγωνισμός παραπέμπει στη γονιδιακή παθογένεια της ΕΡΤ. Το μονοπώλιο. Το γεγονός ότι μεγάλωσε ως το ένα και μοναδικό ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τηλεοπτικό μέσο της χώρας. Αυτή η οπτική έχει ξεπεραστεί και μαζί και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δημόσιος τομέας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η λύση στο γόρδιο δεσμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι:
  • Σταθερή επιδότηση χωρίς δυνατότητα αύξησης της
  • Ασφαλείς θέσεις εργασίας
  • Καμία διαφήμιση
  • Διοίκηση εκλεγμένη από ευρύτερη πλειοψηφία για χρόνο που δεν ακολουθεί τον εκλογικό κύκλο.


Ελκυστική ΕΡΤ θα είναι μονάχα η μη ανταγωνιστική ΕΡΤ.