Χωρίς θεραπεία ένας στους δύο ασθενείς με χρόνια κνίδωση - Free Sunday
Χωρίς θεραπεία ένας στους δύο ασθενείς με χρόνια κνίδωση

Χωρίς θεραπεία ένας στους δύο ασθενείς με χρόνια κνίδωση

Απογοητευτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης που διεξήχθη σε 3.733 ασθενείς με χρόνια κνίδωση (ΧΚ), τα οποία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς (42%) δεν λαμβάνουν καμία απολύτως θεραπεία για την εξουθενωτική αυτή νόσο, παρά το γεγονός ότι ποσοστό 83% των πασχόντων υφίσταται σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που διαπίστωναν ότι πολλοί ασθενείς με χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (ΧΑΚ) δεν λαμβάνουν θεραπεία σύμφωνα με τις συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ομαλιζουμάμπη της Novartis, τη μοναδική αδειοδοτημένη επιλογή για τη ΧΑΚ. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Η χρόνια κνίδωση προκαλεί κνησμώδεις, επίμονους πομφούς και/ή επώδυνο αγγειοοίδημα, που διαρκούν τουλάχιστον έξι εβδομάδες και σε έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών ακόμη και δεκαετίες. Τα συμπτώματα ενδέχεται να εμφανιστούν σε ορατά και ιδιαιτέρως ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως γύρω από τα βλέφαρα, τα χείλη και το στόμα, ενώ βαρύς είναι ο ψυχολογικός και κοινωνικός αντίκτυπος της νόσου.