Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι στο χέρι μας! - Free Sunday
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι στο χέρι μας!

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι στο χέρι μας!

Παγκοσμίως και στην Ελλάδα οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, που κόβουν πρόωρα το νήμα της ζωής μας.

Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για τον θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, ένας στους δέκα ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνει πρόωρα από καρδιαγγειακό νόσημα, αλλά τα αισιόδοξα νέα είναι πως τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων μπορεί να αποφευχθεί. Στην πατρίδα μας ετησίως μετράμε 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια, με τη μεγαλύτερη πρόοδο να έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων –με πρωτογενή αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) ή θρομβόλυση–, ενώ υστερούμε στην άμεση αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, καθώς δεν υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία ειδικές μονάδες για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Καθώς μεταξύ των χρόνιων νοσημάτων οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν τον Νο1 μαζικό δολοφόνο, η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όρισε την 29η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και με άξονα εκείνη την ημέρα υλοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις με στόχο την πρόληψή τους μέσα από μικρές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ειδικά για τον φετινό εορτασμό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς παροτρύνει τους πολίτες να αναλάβουν δράση, κοινοποιώντας συμβουλές υγείας για την καρδιά και παρακολουθώντας εκδηλώσεις φωτισμού με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι εκδηλώσεις φωτισμού διεξάγονται σε εμβληματικά σημεία-ορόσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι η οθόνη Nasdaq στην Times Square της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου θα φωταγωγηθεί το ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών επί της οδού Πανεπιστημίου με στόχο την αφύπνιση των Ελλήνων πολιτών, διαδίδοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη και η γνώση σώζουν ζωές.

«Παρ’ ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν διεθνώς πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου, το 80% αυτών μπορεί να αποφευχθεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής». Κωνσταντίνος Τσιούφης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Μιλώντας στην FS, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τσιούφης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, παραθέτει τις πρόσθετες ενέργειες που θα υλοποιηθούν στην πατρίδα μας για τη διάδοση της σημασίας της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου (10 το πρωί - 3 το απόγευμα) μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ιατροί και νοσηλευτές) θα βρεθούν στο Mall Athens και στο Golden Hall (στο Μαρούσι) προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, θα διοργανωθούν σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς αθλητικά γεγονότα, όπως το Play For Your Heart, με στόχο την κινητοποίηση των νέων για την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Τέλος, θα μοιραστούν ενημερωτικά έντυπα στους πολίτες, δίνοντας πληροφορίες για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νόσων.

Οι συμβουλές του ειδικού για γερή καρδιά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας μας υπενθυμίζει πως είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Έτσι, ο κ. Τσιούφης μας προτρέπει να υιοθετήσουμε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, κάνοντας άσκηση μέτριας έντασης τουλάχιστον 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα. «Ενδεικτικά, απλές δραστηριότητες, όπως η ανάβαση μιας σκάλας ή η αποβίβαση από το λεωφορείο λίγο νωρίτερα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Και συνεχίζει: «Σημαντικό ρόλο παίζει η διακοπή του καπνίσματος στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αν χρειάζεστε βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας. Επίσης, φροντίστε τη διατροφή σας. Προσπαθήστε να τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε μέγεθος μιας χούφτας). Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μυηθούν τα παιδιά στα μυστικά της υγιεινής διατροφής, γι’ αυτό ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Τέλος, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, καθώς η υπέρταση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας».