ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τον καρκίνο - Free Sunday
ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τον καρκίνο

ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τον καρκίνο

Η διοργάνωση την περασμένη Κυριακή του 9ου Greece Race for the Cure, με τη συμμετοχή 36.000 ατόμων, μας θυμίζει με εκκωφαντικό τρόπο πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού (και όχι μόνο) σώζουν ζωές. Όμως στην αντιμετώπιση κάθε καρκίνου σημαντική είναι και η ψυχολογία του πάσχοντος, που επιδρά καθοριστικά στο πώς ο/η ασθενής ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Σε αυτόν τον κρίσιμο παράγοντα εστιάζει το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ (www.pamemmazi.org), μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 για να διατηρήσει ζωντανό το όραμα της Έμμας Βερνίκου, μιας 24χρονης κοπέλας που έφυγε πέρυσι από μια σπάνια μορφή καρκίνου, χωρίς να χάσει ούτε στιγμή τη δύναμη και την αισιοδοξία της, και έγινε γνωστή μέσα από το blog της www.scarsandscarves.com. Στόχος της οργάνωσης ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, που η Έμμα οραματίστηκε και σχεδίασε (φέρει άλλωστε το όνομά της), είναι να διαμορφώνει αίθουσες νοσοκομείων φιλικές, ευχάριστες, όμορφα επιπλωμένες, όπου οι ασθενείς και οι συνοδοί τους θα μπορούν να ξεφεύγουν από το «αποστειρωμένο» νοσοκομειακό περιβάλλον και να περνούν δημιουργικά την ώρα τους, κάνοντας χειροτεχνίες, ζωγραφική, πλέξιμο, γιόγκα, δραματοθεραπεία, χορό, κινηματογραφοθεραπεία και άλλες δραστηριότητες οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης.

Η πρώτη τέτοια αίθουσα θα λειτουργήσει στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», ενώ κι άλλα νοσοκομεία έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Η οργάνωση ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ πραγματοποιεί στις 20-21 Οκτωβρίου την πρώτη της διημερίδα, με θέμα «Ψυχοσωματική φροντίδα στον καρκίνο: Ενσυναίσθηση, κατανόηση και επικοινωνία», στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας στην Αγία Παρασκευή.