Πέντε χρόνια στο περίμενε για διάγνωση η ρευματοπάθεια - Free Sunday
Πέντε χρόνια στο περίμενε για διάγνωση η ρευματοπάθεια

Πέντε χρόνια στο περίμενε για διάγνωση η ρευματοπάθεια

Με τη διάγνωση των ρευματοπαθειών να καθυστερεί κατά μέσο όρο μία πενταετία στην πατρίδα μας –χρονικό διάστημα στο οποίο προχωρά η βλάβη και εξελίσσεται η αναπηρία–,το μήνυμα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) συνοψίζεται στη φράση του ρευματολόγου Χαράλαμπου Μπερμπερίδη, προέδρου της ΕΡΕ: «Κάθε πόνος και κάθε πρήξιμο σε άρθρωση χωρίς να έχει προηγηθεί κάκωση πρέπει να μας οδηγεί στον ρευματολόγο».

Γι’ αυτό άλλωστε η ΕΡΕ, η ΕΛΕΑΝΑ και ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» υλοποιούν την εκστρατεία «Μην αργείς. Επικοινώνησε τώρα».

Η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, τονίζει πως αν η διάγνωση των ρευματολογικών νοσημάτων γινόταν άμεσα και η θεραπεία ξεκινούσε εντός 12 εβδομάδων, οι επιπτώσεις των νοσημάτων θα ελαχιστοποιούνταν. Ζωτικής σημασίας είναι επίσης ο εμβολιασμός των ρευματοπαθών. Παλιά οι γιατροί φοβούνταν να εμβολιάσουν τα άτομα που έπασχαν από αυτοάνοσα νοσήματα, όμως οι ρευματοπάθειες πρέπει να εμβολιάζονται. Παράλληλα, κενό διαπιστώνει νέα μελέτη στην ενημέρωση των Ελλήνων για τα σκελετικά προβλήματα.

Από έρευνα για την κύφωση και τη σκολίωση, την οποία παρουσιάζει η πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» Μέμη Τσεκούρα, προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα άτομα δεν έχουν εξεταστεί ποτέ γι’ αυτές τις σκελετικές στρεβλώσεις και ότι μόνο δύο στα δέκα παιδιά έχουν εξεταστεί στη σπονδυλική στήλη. Επίσης, μόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη απευθύνθηκε σε γιατρό και ένας στους τρεις που υποφέρουν συχνά από οσφυαλγία δεν ασκείται καθόλου και χρησιμοποιεί υπολογιστή καθημερινά.