Μετριάστε τις οθόνες, για να μην πάθετε καταρράκτη - Free Sunday
Μετριάστε τις οθόνες, για να μην πάθετε καταρράκτη

Μετριάστε τις οθόνες, για να μην πάθετε καταρράκτη

«Έχεις τόσα ακόμα να δεις» ονομάζεται η ενημερωτική εκστρατεία της Alcon για τον καταρράκτη και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, μαζί με τον χειρουργό οφθαλμίατρο Παντελή Παπαδόπουλο προειδοποιούν: Προσοχή στον ήλιο και στην υπερβολική χρήση οθονών (υπολογιστής, tablet, κινητό τηλέφωνο), καθώς ενοχοποιούνται για την έλευση του καταρράκτη σε νεότερες ηλικίες, κατά μία δεκαετία, από τους ασθενείς που βλέπαμε παλιά.

Και επειδή η πρόληψη του καταρράκτη αρχίζει στην παιδική ηλικία, είναι απαραίτητο για τα παιδιά να παίζουν 2 ώρες την ημέρα στο ύπαιθρο, γιατί η μακρινή όραση είναι «φάρμακο» για τα μάτια τους. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του καταρράκτη, γίνονται περίπου 50.000 επεμβάσεις στην Ελλάδα ετησίως και οι κορυφαίοι ενδοφακοί για την αντικατάσταση του φυσικού θολωμένου φακού είναι οι πολυεστιακοί τορικοί, που διορθώνουν και τον αστιγματισμό.

Στα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο, τοποθετούνται μόνο απλοί μονοεστιακοί ενδοφακοί, λόγω χαμηλότερου κόστους. Έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Alcon έδειξε ότι 80% των ανθρώπων δεν είναι ενημερωμένοι για τον καταρράκτη και τα συμπτώματά του, ενώ τέσσερις στους δέκα δεν γνωρίζουν ότι με την επέμβαση διορθώνονται κι άλλα διαθλαστικά προβλήματα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση γυαλιών. Επίσης, μόνο το 43% επισκέπτεται οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο, όπως θα έπρεπε, για την έγκαιρη διάγνωση του καταρράκτη.