Ανεκτίμητη η έγκαιρη διάγνωση για τον ύπουλο καρκίνο του παγκρέατος - Free Sunday
Ανεκτίμητη η έγκαιρη διάγνωση για τον ύπουλο καρκίνο του παγκρέατος

Ανεκτίμητη η έγκαιρη διάγνωση για τον ύπουλο καρκίνο του παγκρέατος

Ο παγκρεατικός καρκίνος παραμένει από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους και ενώ είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη, αποτελεί το τέταρτο αίτιο θανάτου από νεοπλασματικό νόσημα. Πανευρωπαϊκά κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 62.000 νέες περιπτώσεις, ενώ οι ασθενείς έχουν το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης απ’ όλους τους καρκινοπαθείς, με μόλις το 2% να φτάνει την πενταετή επιβίωση, κυρίως επειδή η νόσος εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις. Όπως εξηγεί ο δρ. Χρήστος Δερβένης, χειρουργός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων και διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας - Χειρουργικής Ήπατος, Παγκρέατος, Χοληφόρων του Θεραπευτηρίου Metropolitan, ο παγκρεατικός καρκίνος δεν δίνει ειδικά συμπτώματα και γι’ αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ύπουλος. Ο ειδικός εξηγεί ότι πρέπει να προβληματιστούμε αν υποφέρουμε από πόνους ψηλά στην πλάτη χωρίς να υπάρχει μυοσκελετική βλάβη, παρατηρούμε απώλεια βάρους χωρίς να κάνουμε δίαιτα και εμφανίσουμε συνοδευτικά και κατάθλιψη, καθώς όλα αυτά αποτελούν προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενο παγκρεατικό καρκίνο. Ο κ. Δερβένης προσθέτει ότι ακόμα και η χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι δύσκολη λόγω της φυσιολογίας του παγκρέατος και παλιά πολλοί ασθενείς χάνονταν στο χειρουργείο: «Έχουμε καταφέρει πλέον να πραγματοποιούμε ένα ομολογουμένως δύσκολο χειρουργείο με μεγάλη ασφάλεια και καλύτερη μετεγχειρητική εξέλιξη για τους ασθενείς. Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και την καλύτερη έκβασή του. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ο ασθενής να υποστηρίζεται από έμπειρη διεπιστημονική ομάδα, που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες πέραν του χειρουργού και του ογκολόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κέντρων αριστείας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών».

Από την πλευρά του, ο παθολόγος-ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, επισημαίνει πως το 10% των ασθενών ανταποκρίνεται στα νέα ανοσοθεραπευτικά ή στοχευμένα φάρμακα και έχει καλύτερη πρόγνωση. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε –ενδεχομένως επειδή ξεκινάμε να πίνουμε αλκοόλ από μικρή ηλικία–, ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται σε ολοένα και νεότερες ηλικίες – μάλιστα, από μελέτη ελληνικών στοιχείων, το 10% των περιστατικών είναι κάτω των 45 ετών.

Όπως προσθέτει η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Καίτη Αποστολίδου, σε εξέλιξη είναι η δημιουργία Μητρώου Ασθενών για τον παγκρεατικό καρκίνο. «Το μητρώο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστημονική κοινότητα, καθώς θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων» τονίζει η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ. Μέλος της ΕΛΛΟΚ είναι και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών ΚΕΦΙ που πρόσφατα βραβεύτηκε σε διεθνές επίπεδο για μια καινοτόμο δράση του για τον καρκίνο του παγκρέατος. Όπως εξηγεί η Ελισσάβετ Ψιλοπούλου, το ΚΕΦΙ συμμετείχε στον διαγωνισμό ImpactPANC Awards 2017 της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας Celgene, με αντικείμενο την ανάδειξη φορέων που υποστηρίζουν ασθενείς και το οικείο περιβάλλον τους και τη χρηματοδότησή τους για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων ευαισθητοποίησης για τον παγκρεατικό καρκίνο. Ο ελληνικός σύλλογος αναδείχθηκε μεταξύ των πέντε νικητών απ’ όλο τον κόσμο, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία μιας εύχρηστης διαδικτυακής εφαρμογής. Τώρα στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι η δημιουργία της εφαρμογής PANcare με πληροφορίες για τη νόσο και διαδραστικές υπηρεσίες ώστε οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα και να λαμβάνουν υποστήριξη και διαρκή ενημέρωση για όλες τις δράσεις που αφορούν τον παγκρεατικό καρκίνο, πάντα με την υποστήριξη της Celgene.