Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παίρνει θέση για τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων - Free Sunday
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παίρνει θέση για τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παίρνει θέση για τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων

Οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ασθενών στα ογκολογικά φάρμακα έχουν δημιουργήσει ντόρο στα μίντια και έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον φόβο πως οδεύουμε σε μια εποχή που οι έχοντες θα παίρνουν τις ακριβές εξατομικευμένες θεραπείες, ενώ οι μη έχοντες θα αρκούνται στα φθηνά παλιάς κοπής φάρμακα. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αφορά την παγκόσμια κοινότητα και επ’ αυτού παίρνει θέση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μέσω του προέδρου της Ευάγγελου Φιλόπουλου, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση, να προστατευτούν πάνω απ’ όλα η αξιοπρέπεια και η ζωή του ασθενή και να δεχτούν να βάλουν νερό στο κρασί τους οι φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να συγκρατηθούν οι πολύ υψηλές τιμές των λεγόμενων καινοτόμων φαρμάκων.

Όπως εξηγεί ο κ. Φιλόπουλος στην αποκλειστική του παρέμβαση στην FS: «Το φάρμακο δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, όπως είναι π.χ. ένα αποσμητικό. Είναι ένα παρασκεύασμα ζωτικής σημασίας για την υγεία του πολίτη. Επομένως η ανάδειξη από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών της εμπορικής πολιτικής ως του κυρίαρχου στοιχείου για το αν πρέπει να λάβει ένας ασθενής το φάρμακό του ή όχι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν, αλλά ούτε τιμά αυτούς που το προβάλλουν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία (εξάλλου με ποικίλους τρόπους προσπαθούν να προβάλλουν το κοινωνικό πρόσωπό τους). Οφείλουν, επομένως, να συνεργάζονται με την πολιτεία, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους επαγγελματίες υγείας και να αποδεικνύουν στην πράξη το ενδιαφέρον τους για τους ασθενείς και όχι να αντιδικούν και να ενεργούν εις βάρος τους. Η αξία και το μέρισμα της μετοχής είναι μία από τις προτεραιότητές τους, εκείνο όμως που πρέπει να προέχει πάνω απ’ όλα είναι η συμβολή τους στην προστασία της υγείας των πολιτών και αυτό γίνεται μόνο με το προϊόν που παράγουν. Αξίζει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας ότι το προς απόσυρση φάρμακο χορηγείται σε ένα ποσοστό ασθενών από αυτούς που πάσχουν από προχωρημένη μορφή μελανώματος. Το 2016 η ειδική επιτροπή του αγγλικού ΕΣΥ δεν ενέκρινε τη χρηματοδότησή του, καθώς εκτίμησε ότι τα αποτελέσματά του (παράταση κατά 4,2 μήνες της επιβίωσης) ήταν δυσανάλογα μικρά σε σχέση με την υψηλή τιμή που καθόρισε η παραγωγός εταιρεία».

Και ο κ. Φιλόπουλος συνεχίζει: «Εδώ και πολύ καιρό η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει επισημάνει ότι στην ογκολογία δημιουργούνται προβλήματα από το τεράστιο κόστος των ονομαζόμενων καινοτόμων φαρμάκων, που ουσιαστικά είναι τα νέα βελτιωμένα φάρμακα. Τα προβλήματα από τις αδικαιολόγητες υψηλές τιμές φαρμάκων θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα ασφαλιστικά ταμεία, τους κρατικούς προϋπολογισμούς και την τσέπη των ασθενών, ιδιαίτερα σε χώρες με οικονομική δυσπραγία, όπως είναι η Ελλάδα, καθιστώντας έτσι άμεσα ορατό τον κίνδυνο του διαχωρισμού των ασθενών σε πλούσιους και φτωχούς, με τους μεν πρώτους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και τους δεύτερους όχι. Κατάσταση που μας γυρνά σε εποχές βαρβαρότητας, μη ανεκτές πλέον από κανέναν».

Το θέμα της φαρμακευτικής, αλλά και γενικότερα της ιατρικής δαπάνης είναι εθνικό θέμα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποτελεί πεδίο αποκλειστικότητας της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας οφείλει να καλέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και να χαράξουν μαζί μια κοινή μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουν το καινοφανές πρόβλημα των υψηλών τιμών των “καινοτόμων” φαρμάκων και γενικότερα των ιατρικών τεχνολογιών. Στην εποχή μας δεν υπάρχουν σούπερ ήρωες ή κόμματα που λύνουν μόνα τους τα προβλήματα, αλλά συντεταγμένα κράτη που με συλλογικές διαδικασίες, υπηρεσίες και μηχανισμούς ορθολογικά καθορίζουν και υλοποιούν καλά στοχευμένες και προσαρμοσμένες στο περιβάλλον τους πολιτικές που εξασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό τους πολίτες τους. Λόγω δε του μικρού μεγέθους της χώρας μας είναι απαραίτητη η ανεύρεση διεθνών συμμαχιών και διακρατικών συνεργασιών, καθώς η αντιμετώπιση της εντυπωσιακής υπερτιμολόγησης των νέων σκευασμάτων απασχολεί την παγκόσμια και όχι μόνο την ελληνική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις πρώτες ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ ήταν να καλέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και να τους επιστήσει την προσοχή να είναι πιο προσεκτικές στην τιμολόγηση των προϊόντων τους. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρξουν “ειδικές διαπραγματεύσεις και συναλλαγές” από έμπιστους αξιωματούχους του ΕΟΠΥΥ. Επιπρόσθετα, η προβαλλόμενη από την κυβέρνηση αιτιολογία ότι η αναδρομική φορολόγηση των νέων φαρμάκων ήταν κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι θεσμοί δεν αποτελεί σοβαρό αντίλογο στην πρακτική της ROCHE, αφού αυτό αφορά το ελληνικό κράτους και τους θεσμούς και όχι την εταιρεία, που δεν συμμετέχει σε κανένα μνημόνιο. Όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας για να μπορούν να προγραμματίζουν τις δράσεις τους. Και αυτό ισχύει –όπως αναφέρθηκε προηγουμένως– και για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που όσο κι αν δεν είναι κοινές επιχειρήσεις, δεν παύουν να έχουν ανάγκη από σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καταλήγει: «Ευχόμαστε να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των ασθενών, ώστε να μη θιχτεί, πάνω απ’ όλα, η αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενή. Η δωρεάν διάθεση του φαρμάκου για όσους ήδη το λαμβάνουν δεν είναι πράξη ευαισθησίας της εταιρείας, αλλά προσανατολίζει σε πρακτικές επαιτείας που κανείς δεν είναι πρόθυμος να ασκήσει. Το να προτρέπεις να απλώσει το χέρι του ο αδύναμος ασθενής για λίγους μήνες ζωής προσβάλλει βάναυσα όλους τους Έλληνες, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται στην τελευταία φάση της ζωής τους. Συμπερασματικά, αν υπάρχει καλή θέληση, όλα μπορούν να επιλυθούν. Στη συνέχιση μιας τέτοιας σύγκρουσης δεν θα χάσουν μόνο κάποιοι ασθενείς. Θα χάσουν όλοι όσοι εμπλέκονται».