Καίτη Αποστολίδου: «Δικαίωμα των ασθενών η καθολική πρόσβαση στην ογκολογική περίθαλψη» - Free Sunday
Καίτη Αποστολίδου: «Δικαίωμα των ασθενών η καθολική πρόσβαση στην ογκολογική περίθαλψη»

Καίτη Αποστολίδου: «Δικαίωμα των ασθενών η καθολική πρόσβαση στην ογκολογική περίθαλψη»

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Καίτη Αποστολίδου μιλά στην Αλεξία Σβώλου για τους φόβους, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών.

Φοβάστε το ενδεχόμενο να γενικευτεί το φαινόμενο της απόσυρσης φαρμάκων από τη θετική λίστα (των αποζημιούμενων θεραπειών);

Να γενικευτούν ίσως είναι υπερβολικό, αλλά το ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν κι άλλες αντιδράσεις είναι αναμενόμενο, δεδομένων των δηλώσεων που έχουν γίνει από τις εταιρείες και τους επαγγελματικούς φορείς τους.

Πέρα από τα εμπόδια στην πρόσβαση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, τι μέλλει γενέσθαι με τις νέες καινοτόμες θεραπείες που πρόκειται να έρθουν από δω κι εμπρός; Κινδυνεύει να γίνει η είσοδός τους στην Ελλάδα απαγορευτική και να έχουμε ασθενείς δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη;

Το πολύ υψηλό κόστος των νέων ογκολογικών φαρμάκων έχει προβληματίσει τους επικεφαλής των συστημάτων υγείας σε πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και τους ασθενείς, οι οποίοι είτε καλούνται να καταβάλουν συμμετοχή, ενώ προηγουμένως τα φάρμακα αυτά είχαν μηδενική συμμετοχή, είτε να καταβάλουν αυξημένη συμμετοχή. Η κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού με τον ν. 4472/2017 έθεσε τους νέους κανόνες για την έγκριση και αποζημίωση των νέων φαρμάκων και τους συμπλήρωσε με την καθιέρωση της έκπτωσης 25% στην τιμή παραγωγού σε όλα τα νέα φάρμακα. Τα μέτρα αυτά είναι καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιατρικά κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα νέα φάρμακα και όλες οι νέες ενδείξεις πρέπει να εγκρίνονται αδιακρίτως αν προσφέρουν ουσιαστικό κλινικό όφελος στους ασθενείς, αλλά ότι οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα φαρμάκων για τη βέλτιστη θεραπεία. Τα κριτήρια που θέτει ο ν. 4472/2017 είτε θα καταστήσουν αδύνατη είτε θα καθυστερήσουν πολύ την είσοδο των νέων φαρμάκων, μέχρις ότου συμπέσουν χρονικά τα τιθέμενα κριτήρια. Ας σημειωθεί ότι η κάθε χώρα-μέλος από τις οριζόμενες στον ν. 4472/2017 έχει δικά της κριτήρια και ρυθμούς εργασίας όσον αφορά την αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας, την έγκριση και την αποζημίωση, από τα οποία θα εξαρτηθεί η πληρότητα του φακέλου που θα υποβάλει μια φαρμακευτική εταιρεία για έγκριση νέου φαρμάκου στη χώρα μας.

Ποιες ενέργειες κάνουν οι σύλλογοι ασθενών για την προώθηση της συμμετοχής των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που επηρεάζουν άμεσα και την πρόσβαση στη θεραπεία, και πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τους ανασφάλιστους ογκολογικούς ασθενείς;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) παρακολουθεί τα θέματα πολιτικών για τον καρκίνο και την υγεία και έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις για την εκπροσώπηση της ΕΛΛΟΚ στο ΚΕΣΥ, στην Επιτροπή Ογκολογίας, στην Επιτροπή Σπανίων Παθήσεων και σε άλλες επιτροπές και φορείς, αλλά μέχρι στιγμής, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουμε καμία υλοποίηση. Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας είναι ειλημμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή τα προηγούμενα χρόνια με εκπροσώπηση των ασθενών σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων, όπως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον Έλεγχο του Καρκίνου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις Σπάνιες Παθήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κ.λπ. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές ενδυνάμωσης, εμψύχωσης και συμμετοχής των εκπροσώπων των ασθενών που ήδη λειτουργούν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την έναρξη παρόμοιων δράσεων.

Η EΛΛΟΚ συστήνεται στο κοινό

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), που ήδη λειτουργούσε άτυπα ως ΔΕΔΙΔΙΚΑ από το 2011, νομιμοποιήθηκε το 2016 ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 28 συλλόγους ασθενών με καρκίνο σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο.

Ο σκοπός της ΕΛΛΟΚ, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση των δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειάς τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο (www.ellok.org).

Μπορείτε να βρείτε από 26/06/2017 δελτίο Τύπου της ΕΛΛΟΚ με θέμα «Ο νέος νόμος 4472/2017 και η έγκριση και αποζημίωση των νέων αντινεοπλασματικών φαρμάκων» στον ιστότοπο της ΕΛΛΟΚ (https://ellok.org/deltio_typou_nomos44722017/).

Who is Who

Η Καίτη Αποστολίδου είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – EΛΛOK / Ελλάδα και αντιπρόεδρος της European Cancer Patient Coalition – ECPC / Belgium. Η κ. Αποστολίδου εκπροσωπεί την ECPC σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και σε επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και είναι υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι σύμβουλος Κυβερνητικών Υποθέσεων με μεγάλη εμπειρία σε ρυθμιστικά θέματα πολιτικής υγείας, μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Με διπλή εμπειρία καρκίνου του μαστού, η κ. Αποστολίδου συμμετείχε στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. σε οργανώσεις ασθενών με καρκίνο και έχει εισαγάγει στη χώρα μας τη συνηγορία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, με τη σύσταση και διοίκηση μόνιμων επιτροπών κοινωνικών παροχών, προάσπισης δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο και αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας (ΗΤΑ).