Μην αφήνεις τους "πόνους περιόδου" να σε βασανίζουν - Free Sunday
Μην αφήνεις τους "πόνους περιόδου" να σε βασανίζουν

Μην αφήνεις τους "πόνους περιόδου" να σε βασανίζουν

Η πρωτοπαθήςδυσμηνόρροια (όταν δεν υφίσταταιάλλο παθολογικό αίτιο) είναι μια συχνήγυναικολογική κατάσταση, η οποίαπεριορίζειτις καθημερινές δραστηριότητεςμιας γυναίκας σε παραγωγική ηλικία. Υπολογίζεται ότι 45% έως 95%των γυναικών υποφέρουν από δυσμηνόρροια και,παρόλη τη πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισής τηςαντιμετωπίζεται συχνάανεπαρκώς. Πολλές φορές δεν τυγχάνει καντης δέουσας προσοχής από τους επαγγελματίες υγείας, από τους ερευνητές,στο πεδίο του πόνου, αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως την αποδέχονται, ως φυσιολογικό μέρος του έμμηνου κύκλου τους.Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη(1),η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιοτου Witwatersrandστο Γιοχάνεσμπουργκ,καταγράφει σημαντικά συμπεράσματα,όσον αφοράστις επιπτώσεις των επεισοδίων πόνου, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως,στην ευαισθησία στον πόνο, στην ψυχικήδιάθεση, στην ποιότητα ζωής και στον ύπνο σε γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.

Αρνητικές επιπτώσεις της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας

Οι αρνητικές επιπτώσεις της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας στην ποιότητα ζωής,τις καθημερινέςδραστηριότητες και την ψυχικήδιάθεση της γυναίκαςσχετίζονται άμεσα με τις επώδυνες κράμπες και τα σύνδρομα οξέος πόνου, που,πολλές φορές, είναι τόσο ισχυρά που παρομοιάζονται με κολικόνεφρούΕπίσης, ο χρόνιος πόνος συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ποιότητας ζωής, με κύρια χαρακτηριστικά τις περιορισμένεςκοινωνικές και φυσικές δραστηριότητες, τη ψυχολογική δυσφορία και τη συναισθηματική ανισορροπία.

Σεπαγκόσμιες μελέτες, που εκπονήθηκανσε μεγάλο αριθμό ενηλίκων και/ή εφήβωνγυναικών, έχει καταδειχθεί ότι η επώδυνη έμμηνος ρύση(πόνοι περιόδου)έχειαρνητική επίδραση σε πολλαπλές πτυχές της προσωπικής ζωήςτης γυναίκας, όπως οι οικογενειακές και οι φιλικές σχέσεις, οι επιδόσεις στο σχολείο και στην εργασία, καθώς και οι κοινωνικές και ψυχαγωγικέςδραστηριότητες. Ο έντονος πόνος περιόδου συνδέεται με περιορισμό της φυσικήςδραστηριότητας, ενώ έχει αναφερθεί ότι ηδυσμηνόρροια είναι η κύρια αιτία απουσίας από την εργασία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ειδικότερα, τα ποσοστά απουσίας από την εργασία, στις νεαρές γυναίκες με δυσμηνόρροια κυμαίνονται από 34% έως 50%, με το 10% έως το 30% όλων των γυναικών που εργάζονται ήσπουδάζουν, νααπουσιάζουν1-2 ημέρες τον μήνα. Δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν αναζητούν θεραπεία, καθώς,όπως προαναφέρθηκε, θεωρούν τον έντονο πόνο ως φυσιολογικό μέρος του κύκλου τους, τα προαναφερόμεναποσοστά μπορεί να είναι υψηλότερα.

Ύπνος και δυσμηνόρροια

Πληθώρα επιδημιολογικών μελετώνυποστηρίζει την ύπαρξη μιαςπερίπλοκηςσχέσης μεταξύ πόνου και ύπνου. Ο πόνοςθεωρείται η κύρια αιτία αϋπνίας και στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι οι πόνοι περιόδουπροκαλούν έντονηδιαταραχή του ύπνουΟι γυναίκες με δυσμηνόρροια ανέφεραν διαταραγμένο ύπνο, κατά τις πρώτες ημέρεςτης εμμηνόρροιας, σε σύγκριση με τις άλλες ημέρες του κύκλου, και το 28% αυτών ανέφεραν διαταραχή του ύπνου από κράμπες ή πόνο. Επίσης, σε συνδυασμό με τις επώδυνες κράμπες της μήτρας, οι γυναίκες με δυσμηνόρροια παραπονούνται συχνά για αίσθημα κόπωσης και υπνηλία,κατά τη διάρκεια της ημέρας.Στο πλαίσιο της δυσμηνόρροιας, οι επώδυνες κράμπες της μήτρας μπορεί να είναι η αιτία ενός φαύλου κύκλου αρνητικών γεγονότων, όπου οι πόνοιτης περιόδου μειώνουν την ποιότητα και αποδοτικότητα του ύπνουκαι η επακόλουθηκόπωση είναι πιθανό να εντείνειτην αρνητική επίδραση του πόνου στην καθημερινή λειτουργικότητα και την ψυχική διάθεση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμηνόρροιας

Οι παράγοντες για την εμφάνιση δυσμηνόρροιας είναι η πρώιμη εμμηναρχή, το κάπνισμα, η παρατεταμένη διάρκεια της περιόδου και η υπερβολικήαπώλειααίματος, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (αυξημένο βάρος/παχυσαρκία), η κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό δυσμηνόρροιας, η ηλικία και η ατεκνία. Η βαρύτητα(ένταση) του πόνου μπορεί να μειωθεί μετά την τεκνοποίηση και με την αύξηση της ηλικίας, αν και όχι πάντα.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τη μελέτη,αρκετές γυναίκες καταφεύγουν σε εναλλακτικές μη φαρμακολογικέςθεραπείες για την αντιμετώπισητης δυσμηνόρροιας, παρόλο που αυτές συχνά είναι αναποτελεσματικές (πχ. ζεστά επιθέματα, ξεκούραση στο κρεβάτι/ύπνος, άσκηση, διαλογισμός, αρωματικά έλαια, αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου ή/και βιταμίνης D). Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων είναι υποκειμενική.

47%-70% των νεαρών γυναικών χρησιμοποιούν αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου,δεδομένου ότι οιφαρμακευτικέςμέθοδοιθεραπείας καταγράφονται ως πιο αποτελεσματικέςαπό τις μη φαρμακευτικές μεθόδους.

Στη θεραπεία τηςπρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, χρησιμοποιούνται συνήθωςμη στεροειδήαντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η νατριούχοςναπροξένητο zomepiracsodiumτο μεφεναμικό οξύη κετοπροφαίνη,η ιβουπροφαίνηκαι η δικλοφενάκη,το ακετυλοσαλικυλικό οξύ καιαναλγητικάσκευάσματα, όπως τοAlgon®,με ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, που αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλανδινώνανακουφίζοντας απότον πόνο.

Η εταιρείαValeant/PharmaSwissΕλλάδας συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας, διαθέτοντας στην Ελληνική αγορά το καταξιωμένο αναλγητικόAlgon®. Το Algon® αποτελεί μία αποτελεσματικήεπιλογήαναλγητικούμε ευρύ φάσμα δράσης σε πονοκεφάλους, πυρετό, μυϊκούς πόνους και πόνους αρθρώσεωννευραλγία, οδονταλγία, πόνους περιόδου και άλλα είδη σωματικών πόνων, καθώς συνδυάζει 3 δραστικά συστατικάακετυλοσαλικυλικόοξύ (400 mg), με αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση, παρακεταμόλη(200 mg), με αναλγητική και αντιπυρετική δράση, αλλά και καφεΐνη (50 mg), με διεγερτικές ιδιότητες, που μειώνουν την αντίληψη του πόνου κι επιταχύνουν τη δράση των δύο παραπάνω αναλγητικών ουσιών.