Οχτακόσια περιστατικά πνευμονικής ίνωσης ετησίως στην Ελλάδα - Free Sunday
Οχτακόσια περιστατικά πνευμονικής ίνωσης ετησίως στην Ελλάδα

Οχτακόσια περιστατικά πνευμονικής ίνωσης ετησίως στην Ελλάδα

Με 800 νέα περιστατικά τον χρόνο στην Ελλάδα, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση εξελίσσεται σε σιωπηλό εξπρές «δολοφόνο», με το 50% των περιστατικών να λαμβάνει εσφαλμένη διάγνωση και να χάνει πολύτιμο χρόνο και τις ελπίδες να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Δημοσθένης Μπούρος, υπεύθυνος της Μονάδας Διαμέσων Πνευμονοπαθειών στην Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία», επισημαίνει ότι η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση μοιάζει πολύ με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και εκδηλώνεται κυρίως στους μεσήλικους καπνιστές.

Ανησυχητικά «καμπανάκια» είναι η δύσπνοια, ειδικά στο ανέβασμα σκάλας, και ο βήχας, ενώ η ίνωση φαίνεται ξεκάθαρα στην αξονική τομογραφία θώρακος. Σε αντίθεση με τη ΧΑΠ, που εξελίσσεται σε δεκαετίες, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση προχωρά ταχύτατα και αν καθυστερήσει η χορήγηση θεραπείας ένα-δύο χρόνια, κινδυνεύει η ζωή του ασθενή. Οι γυναίκες που πάσχουν από ίνωση και ρευματοπάθεια έχουν μεγάλο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιά, ενώ όλοι οι ασθενείς πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν τις χειρουργικές επεμβάσεις, γιατί όταν με τη γενική αναισθησία ο πνεύμονας γεμίζει οξυγόνο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πεθάνει ο ασθενής.

Τα μεγάλα «αγκάθια» για τους πάσχοντες στην Ελλάδα, πέρα από την υποδιάγνωση της νόσου, είναι η έλλειψη ειδικού κέντρου μεταμόσχευσης πνεύμονα και τα κριτήρια-κόφτης του ΕΟΠΥΥ και του ΚΕΣΥ, που εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών με πρώιμη και πολύ προχωρημένη νόσο στα δύο καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. Για την ενημέρωση των πολιτών και τη διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης η Roche Hellas, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής», δημιούργησε την ενημερωτική πλατφόρμα www.fightipf.gr και ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης με σύνθημα «ΑρχίΖΩ σήμερα».