Χάρισε μόνο όμορφες αναμνήσεις στο δέρμα σου, γιατί το Δέρμα Δεν Ξεχνά - Free Sunday
Χάρισε μόνο όμορφες αναμνήσεις στο δέρμα σου, γιατί το Δέρμα Δεν Ξεχνά

Χάρισε μόνο όμορφες αναμνήσεις στο δέρμα σου, γιατί το Δέρμα Δεν Ξεχνά

Μια νέα ενημερωτική εκστρατεία για τον καρκίνο του δέρματος μας θυμίζει πως δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουμε στον ήλιο. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ασθενείς;

Οι κάτοικοι περιοχών με υψηλή ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, είναι δυνατόν να εμφανίσουν μια μορφή δερματικού καρκίνου στη διάρκεια της ζωής τους. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η υψηλότερη συχνότητα συναντάται σε άτομα 40-60 ετών. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια αύξηση περιστατικών καρκίνου του δέρματος σε νεότερα άτομα, ακόμη και σε εφήβους. Συνιστάται αν παρατηρήσει κάποιος ένα ογκίδιο να αναπτύσσεται στο δέρμα του, να συμβουλευτεί έναν δερματολόγο. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος είναι ο τύπος του δέρματος και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο πιο ευαίσθητος τύπος δέρματος είναι το πολύ ανοιχτόχρωμο λευκό δέρμα, που κοκκινίζει εύκολα στον ήλιο και παθαίνει εύκολα ηλιακά εγκαύματα.

Πόσο ευαισθητοποιημένοι πιστεύετε πως είναι οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου που δίνει προειδοποιητικά σημάδια ορατά με το μάτι;

Γενικά στην Ελλάδα παρατηρείται καθυστέρηση στην ιατρική επίσκεψη σε δερματολόγο, και όταν οι ασθενείς φτάνουν στον ογκολόγο, συνήθως η νόσος έχει προχωρήσει, ενώ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αυτή η καθυστέρηση φαίνεται να εντείνεται. Η δυσκολία να κλείσεις ιατρική επίσκεψη σε νοσοκομείο ή το κόστος της ιατρικής επίσκεψης ιδιωτικά είναι παράγοντες που αποθαρρύνουν τους ασθενείς να αναζητήσουν γρήγορα ιατρική βοήθεια. Οι Έλληνες, παρά τις ενημερώσεις στα MME για την αποφυγή της μακράς έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία, δυστυχώς ακόμη και όταν εμφανιστεί η νόσος δεν σπεύδουν αμέσως στον γιατρό.

Πώς θα αναγνωρίσουμε ένα ύποπτο σημάδι στο δέρμα μας, το οποίο πρέπει να μας ωθήσει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή;

Να τι πρέπει να μας ανησυχήσει: κάθε διαφορετική, ανώμαλη εμφάνιση του δέρματος που δεν επουλώνεται σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Κάθε πληγή, έλκος ή κρούστα στο δέρμα ή λευκή κηλίδα στα χείλη που δεν επουλώνεται. Κάθε σπίλος (ελιά) που μεγαλώνει γρήγορα ή που αλλάζει σχήμα ή χρώμα ή που αιμορραγεί ή προκαλεί κνησμό.

Τι άλλαξε στην αντιμετώπιση του δερματικού καρκίνου και ειδικότερα του μελανώματος τα τελευταία χρόνια;

Ο καρκίνος στο δέρμα δεν έχει μία μορφή αλλά περισσότερες: μπορεί να είναι βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή μελάνωμα. Η θεραπεία εξαρτάται από περισσότερους από έναν παράγοντες, π.χ. από τη μορφή του καρκίνου, το σημείο στο οποίο βρίσκεται, την ηλικία του ασθενούς, καθώς και από το αν είναι πρωτοπαθής καρκίνος ή όχι. Η θεραπεία είναι δυνατόν να περιλαμβάνει χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Το μελάνωμα, όμως, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα αν έχει κάνει μετάσταση. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι δυνατότητες της φαρμακευτικής αντιμετώπισης ήταν πολύ περιορισμένες, σήμερα όμως η αποκρυπτογράφηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στη βιολογία του μελανώματος έχει οδηγήσει σε μια πραγματική έκρηξη ανακάλυψης νέων δραστικών παραγόντων για τη συγκεκριμένη νόσο. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί και να βελτιωθεί η κλινική εφαρμογή των καινοτόμων θεραπειών, μειώνοντας τη θνησιμότητα από το μελάνωμα.

Έχουν ισότιμη πρόσβαση οι ασθενείς στις ογκολογικές θεραπείες μέχρι στιγμής; Υπάρχουν φόβοι για την επιβολή κριτηρίων στο μέλλον;

Οι ασθενείς έχουν ισότιμη πρόσβαση, αλλά τα νέα ακριβά φάρμακα υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς τη συνταγογράφηση, που θέτουν έναν αριθμό υποχρεωτικών διαδικασιών μέχρι ο ασθενής να μπορέσει να υποβληθεί στη θεραπεία. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς, που αποτελούν έναν πολύ υπολογίσιμο αριθμό ατόμων, πλέον έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους ασθενείς όσον αφορά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

INFO

Μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα του δέρματός σας κάνοντας κλικ στο https://www.todermadenxehna.gr.