Brain Therapy: Πώς καθαρίζουμε τον εγκέφαλο από τις τοξίνες - Free Sunday
Brain Therapy: Πώς καθαρίζουμε τον εγκέφαλο από τις τοξίνες

Brain Therapy: Πώς καθαρίζουμε τον εγκέφαλο από τις τοξίνες

Το brain therapy είναι μια μέθοδος η οποία εφευρέθηκε από έναν Γάλλο οστεοπαθητικό και μας δείχνει πως αγγίζοντας και κάνοντας μικροκινήσεις στο θόλο του κρανίου-στο τριχωτό της κεφαλής πως μπορούμε να έχουμε επίδραση και βιοχημικές αλλαγές μέσα στον οργανισμό μας. Δηλαδή, επηρεάζουμε ορμόνες και το νευρικό σύστημα, το αυτόνομο νευρικό σύστημα το οποίο δεν το ελέγχουμε.

Αυτή την μέθοδο την περιγράφει και το πανεπιστήμιο του Harvard και την έχει εφαρμόσει σε αυτιστικά παιδιά και γενικότερα εφαρμόζεται σε αρκετές νευρολογικές παθήσεις, σε καρδιολογικές παθήσεις, σε άτομα με αγχώδης διαταραχής και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του στρες.

Τι θα αντιμετωπίσουμε με την θεραπεία εγκεφάλου;

Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής της μεθόδου Αckermann - δομικής οστεοπαθητικής και ήπιας χειροπρακτικής, Γεώργιος Τσουκαλάς - Κοτσίρης, P.T., D.O. Φυσικοθεραπευτής - Οστεοπαθητικός, το brain therapy ενδείκνυται για μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα ακοής σε παιδιά αλλά και σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων όπου διαταράσσεται η ομοιόσταση του οργανισμού -η ισορροπία του οργανισμού. Με την θεραπεία αυτή αυξάνονται η σεροτονίνη, αυξάνεται η ντοπαμίνη και μειώνεται η κορτιζόλη, στην ουσία αγγίζουμε περιοχές του κεφαλιού, στο τριχωτό της κεφαλής και ουσιαστικά μειώνεται η κορτιζόλη που είναι ορμόνη του στρες που διαταράσσει την ομοιόσταση του οργανισμού και αυξάνονται τα επίπεδα τόσο της σεροτονίνης όσο και της ντοπαμίνης, τα οποία είναι ρυθμιστικά στο να ρυθμίζουν την συμπεριφορά του ατόμου.

Εφαρμογή της  μεθόδου

Όπως μας εξηγεί ο κ. Τσουκαλάς, πρέπει να ξέρουμε ότι στο τριχωτό της κεφαλής υπάρχουν πάρα πολλοί υποδοχείς οι οποίοι διεγείρουν αυτές τις ορμόνες της ρύθμισης της ομοιόστασης του οργανισμού. Εάν βρίσκομαι σε μια στρεσογόνο κατάσταση για παράδειγμα, τότε στην επικράνιο απονεύρωση, στους μυς που βρίσκονται στο θόλο του κρανίου παρατηρώ μια τάση, δηλαδή ένα τέντωμα πολύ ισχυρό, σαν να είναι μια μπάλα του ποδοσφαίρου πάρα πολύ φουσκωμένη, οπότε μετά την θεραπεία αυτή η κινητικότητα, αυτό το τέντωμα θα έχει απελευθερωθεί.

Πρώτα κάνουμε την ψηλάφηση, στην συνέχεια ξεκινάμε την απελευθέρωση. Η επικράνιος αυτής απονεύρωση που αναφερθήκαμε έχει σύνδεση με τους άνω αυχενικούς μυς της σπονδυλικής στήλης. Οι μυς της άνω αυχενικής μοίρας έχουν συνδέσεις σαν ανατομικές με την σκληρά μήνιγγα η οποία συνεχίζει με τις μήνιγγες του εγκεφάλου. Οπότε με αυτόν τον τρόπο μαλακώνοντας και απελευθερώνοντας την ένταση σ’ αυτή την περιοχή, λειτουργεί καλύτερα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου, οπότε καθαρίζει ο εγκέφαλος από τις τοξίνες, αυξάνεται η κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού κάτι που γίνεται στο βαθύ ύπνο, οπότε επίσης καθαρίζει ο εγκέφαλος από τις τοξίνες και ξεκινάμε και στέλνουμε μηνύματα στον εγκέφαλο με ήπιες πιέσεις και μικροκινήσεις όπου οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι αρχίζει και μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι και 1 ώρα. Σε μικρά παιδιά έχουμε πολύ γρήγορη απάντηση στο νευρικό τους σύστημα και συνήθως έχουμε στις πρώτες συνεδρίες πολύ καλά αποτελέσματα. Σε ενήλικες, όπου έχουμε άλλα βιώματα χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες, συνήθως χρειαζόμαστε 6 εβδομάδες και εκείνο που έχει επίσης μελετηθεί είναι ότι αλλαγές στον εγκέφαλο γίνονται. Γίνονται όπως για παράδειγμα αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας με το Lifestyle Medicine ή με το Mediterranean Lifestyle Medicine, οπότε και με αυτό το τρόπο έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει ο εγκέφαλος, αλλάζει το μέγεθος του ιππόκαμπου για παράδειγμα μέσα στον εγκέφαλο.