Πρώτη φορά μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά - Free Sunday
Πρώτη φορά μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά
Στο σχολείο, τα παιδιά πρέπει να βρίσκουν το «λιμάνι» τους. Μάνια Ζηρίδη, Διευθύντρια των εκπαιδευτήριων Νέα Γενιά Ζηρίδη

Πρώτη φορά μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά

Κάθε αρχή και δύσκολη. Πόσω μάλλον όταν η αρχή δεν είναι για ώριμους και «ψημένους» ανθρώπους αλλά για λιλιπούτεια πλασματάκια που μέχρι τότε ζούσαν απόλυτα προστατευμένα  μέσα στην «φωλιά της οικογένειάς τους. Μια από τις πιο κρίσιμες «αρχές» στην ζωή μας είναι η πρώτη μέρα μακριά από το σπίτι. Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, χωρίς τη μαμά. Μια εμπειρία που τα παιδιά θυμούνται. Κι επειδή το σχολείο πρέπει να είναι ένας κόσμος μαγικός, ένας κόσμος, γνώσης και κοινωνικοποίησης, ένα «λιμάνι», για τα παιδιά όπως λέει η Μάνια Ζηρίδη, διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη, αυτή η εμπειρία πρέπει να είναι ευχάριστη.  Για να κάνετε τη δύσκολη πρώτη μέρα πιο εύκολη, ακολουθήστε τα quick fixes που προτείνει η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σταματάκη. 

Κάντε το παιδί σας να νιώσει περήφανο που θα πάει σχολείο, ειδικά αν υπάρχει μικρότερο αδελφάκι το οποίο θα μείνει σπίτι. Τα παιδιά καμιά φορά ζηλεύουν και θεωρούν ότι οι γονείς τα στέλνουν στο σχολείο για να τα ξεφορτωθούν. 

Εξηγήστε του πως όπως οι μεγάλοι έχουν τη δουλειά τους, έτσι και τα παιδιά έχουν τη δική τους «δουλειά» που είναι το σχολείο. 

Μοιραστείτε μαζί του την χαρά της προετοιμασίας της σχολικής τσάντας. Πηγαίνετε μαζί για ψώνια και φτιάξτε μαζί ότι χρειάζεται για το σχολείο. 

Μην συνδέετε το σχολείο με αρνητικά συναισθήματα. Αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε σαν απειλή ή σαν «μπαμπούλα», (όπως έκαναν παλιότερα οι γονείς με τον οδοντίατρο) γιατί τότε το παιδί θα δυσκολευτεί πολύ να το αποδεχτεί ως κάτι θετικό.   

Συνοδέψτε το παιδί στο σχολείο και αποχαιρετίστε το όταν έρθει η ώρα να φύγετε.  Δεν είναι σωστό να φύγετε σαν τον κλέφτη, με το σκεπτικό να μην σας πάρει χαμπάρι και ταραχτεί, γιατί θα νιώσει πως το εγκαταλείψατε. 

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί πως θα το περιμένετε στο σπίτι ή στην στάση ή πως θα το πάρετε από το σχολείο στο σχόλασμα, για να νιώσει ασφάλεια. Φροντίστε να μην αργήσετε. 

Τις πρώτες ημέρες το παιδί μπορεί να παίρνει μαζί του στη τάξη ένα αγαπημένο του αντικείμενο, συνήθως κάποιο παιχνίδι. Αυτό λέγεται μεταβατικό αντικείμενο και το βοηθά να μην νιώθει «μοναξιά» σε ένα νέο περιβάλλον. 

Αν παρόλα αυτά το παιδί δυσκολεύεται να συνηθίσει και αντιδρά και η αντίδραση συνεχίζεται, συζητήστε το με τη δασκάλα του. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να παραμένετε στον χώρο των σχολικών εγκαταστάσεων, γιατί έτσι εντείνεται το άγχος του αποχωρισμού που νιώθει το παιδί φεύγοντας από το σπίτι του. 

Πως μιλάτε στο παιδί σας για το σχολείο

Να μια καλή ερώτηση: Πώς μιλάτε στο παιδί για το σχολείο, για οτιδήποτε καινούριο πρόκειται να μπει στην ζωή τους, για κάθε σημαντική αλλαγή; Οι ειδικοί στα θέματα ψυχολογίας λένε πως υπάρχει «μπούσουλας» και αυτά είναι τα βασικά του σημεία:

1. Αποφεύγετε να δημιουργήσετε πολύ μεγάλες προσδοκίες για να μην απογοητευτεί το παιδί. 
2. Μιλάτε με απλά λόγια, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Τα πιτσιρίκια μπερδεύονται με τις λεπτομέρειες. 
3. Αποφεύγετε επίσης να «χρωματίσετε» με πολύ συναίσθημα τα όσα λέτε. Πείτε τα περιγραφικά, χωρίς να παίρνετε θέση, ούτε θετική ούτε αρνητική. Σαν ένας αντικειμενικός παρατηρητής. 

(Box 2) Μια διεισδυτική ματιά στο μυαλό των παιδιών

Η κρίση και η μνήμη μας είναι απαραίτητα στη ζωή, ειδικά στην σχολική διαδρομή. Το ξέρατε όμως ότι τα παιδιά γεννιούνται χωρίς κρίση και μνήμη; Όπως εξηγεί η ψυχολόγος υγείας Χριστίνα Καραπάνου,  τα βρέφη γεννιούνται homo neanderthal (χωρίς το τμήμα εκείνο του πρόσθιου εγκεφαλικού λοβού όπου εδράζονται η κρίση και η μνήμη) και εξελίσσονται σε homo sapiens, αποκτώντας κρίση και μνήμη με τον ύπνο καθώς μεγαλώνουν. Γι αυτό και ο σοφός λαός μας λέει πως: «ο ύπνος τρέφει το παιδί»…