Ένα χεράκι βοήθειας σε παιδιά και γονείς με αρθρίτιδα - Free Sunday
Ένα χεράκι βοήθειας σε παιδιά και γονείς με αρθρίτιδα
«Τα παιδιά με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, αρκεί να διαγνωστούν νωρίς και να ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού τους». Δέσποινα Μαρίτση, παιδίατρος-παιδορευματολόγος

Ένα χεράκι βοήθειας σε παιδιά και γονείς με αρθρίτιδα

Μια νέα ενημερωτική ιστοσελίδα που μιλά στη γλώσσα των παιδιών και βοηθά τις οικογένειες που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον διαδικτυακό αέρα, προκειμένου να κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Πρόκειται για το παιδικά πλασμένο site «enaxeraki.gr», που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Roche Hellas, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδορευματολογικής Εταιρείας και με την υποστήριξη του «Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα». Οικοδεσπότης και μασκότ του enaxeraki.gr είναι ο «Άκης Χεράκης», που συνοδεύει τα παιδιά στην πλοήγηση της ιστοσελίδας, τα ενημερώνει σχετικά με τη νόσο, μοιράζεται μαζί τους έξυπνα μυστικά για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και στέλνει το μήνυμα πως «είναι ΟΚ να έχεις αρθρίτιδα, αρκεί να κάνεις τον γιατρό σου τον καλύτερό σου φίλο». Η παρουσίαση της ιστοσελίδας έγινε στο Kitchen Lab, με οικοδεσπότη τον σεφ Άκη Πετρετζίκη.

Από την επιστημονική κοινότητα, η παιδίατρος-παιδορευματολόγος Δέσποινα Μαρίτση, λέκτορας Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τόνισε πως η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα αποτελεί το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας. Ένα στα τρία παιδιά που νοσούν θα παραμείνει μεγαλώνοντας με ενεργή νόσο και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμμόρφωση στη θεραπεία, ώστε να μην προχωρήσει η εξέλιξη της βλάβης στις αρθρώσεις. Η φυσιοθεραπεύτρια Κυριακή Σπανίδου, σύμβουλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, επισήμανε ότι οι πόνοι που διαρκούν καιρό, δεν σχετίζονται με χτύπημα ή τραυματισμό και συνοδεύονται από δυσκαμψία, ιδιαίτερα το πρωί, «μαρτυρούν» αρθρίτιδα, ενώ ο ρευματολόγος Παναγιώτης Τρόντζας, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία, ξεκαθάρισε πως η νόσος δεν είναι κληρονομική. Ωστόσο, υπάρχουν οικογένειες με βαρύτερο αυτοάνοσο φορτίο, που τα μέλη τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο κ.λπ.