Θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ - Free Sunday
Θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο.

Θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ

Από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δημοσιοποιήθηκε η 6η Τακτική Τριμηνιαία Ενημέρωση Προόδου Εργασιών της Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και με συνολικό προϋπολογισμό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 300 εκατ. ευρώ που σημειώνονταν αρχικά, περιλαμβάνει, με βάση και την αναμόρφωση του αρχικού σχεδιασμού των δράσεων, τα παρακάτω έργα:

• Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ

• Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ

• Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ

• Την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα

• Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

• Την προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

• Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας

•Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, κατά το τελευταίο τρίμηνο των εργασιών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις, με σημαντικότερες τις συζητήσεις μεταξύ του ΙΣΝ και του ελληνικού Δημοσίου για την ένταξη μεταξύ των δράσεων του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και της προμήθειας δύο νέων ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε την επισκευή των υφιστάμενων.

Ειδικότερα, σε συνέχεια ανακοίνωσης του προέδρου του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου, για την πρόθεση του Ιδρύματος να προχωρήσει σε δωρεά για τη δημιουργία νέου Γενικού Νοσοκομείου στη Σπάρτη, έχει δρομολογηθεί σειρά ενεργειών για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του έργου. Ως επόμενο βήμα προβλέπεται η κύρωση της τροποποίησης της κύριας σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του ελληνικού Δημοσίου, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ένταξη στην Πρωτοβουλία για την Υγεία της κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, και εφόσον κυρωθεί η τροποποίηση της κύριας σύμβασης άμεσα, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην ελληνική πολιτεία τον Δεκέμβριο του 2024.

Σχετικά με τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, μετά από συζητήσεις του ΙΣΝ με το υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Πρωθυπουργού για την αναβάθμιση των αεροδιακομιδών, ως καταλληλότερη λύση κρίθηκε η προμήθεια δύο νέων ελικοπτέρων, αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε την επισκευή των υφιστάμενων. Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, το ΙΣΝ πρόκειται να αναλάβει την προμήθεια δύο νέων αεροπλάνων και δύο νέων ελικοπτέρων, ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα αναλάβει την ολική συντήρηση και των τεσσάρων ιπτάμενων μέσων. Παράλληλα, εξελίσσεται ομαλά ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου της προμήθειας των δύο νέων αεροπλάνων, με τις τελικές προτάσεις να αναμένονται εντός του Οκτωβρίου. Τα δύο νέα αεροπλάνα και τα δύο νέα ελικόπτερα προβλέπεται να παραδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο του 2021.