Συνεργασία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής - Free Sunday
Συνεργασία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Συνεργασία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, καθώς σχετίζεται με 700.000 θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως. Η μικροβιακή αντοχή, η οποία στον μεγαλύτερο βαθμό αποδίδεται στην κατάχρηση που γίνεται στην κατανάλωση φαρμάκων και δη των αντιβιοτικών ενάντια σε μικρόβια και ιούς, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε επιδημία και η μόνη ουσιαστική αντιμετώπιση είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η σωστή ενημέρωση.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών η Pfizer Ελλάς συνέλαβε μια πρωτότυπη ιδέα ώστε να προωθήσει περισσότερο το κοινωνικό μήνυμα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Σε πρόσφατη εκδήλωση, με ομιλητές τους κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγο, διευθύντρια Α΄ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», ακαδημαϊκό Academia Europea, κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνο-Κακολύρη, πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγο-λοιμωξιολόγο, διευθυντή Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», κ. Θεόδωρο Πέππα, πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, παθολόγο-λοιμωξιολόγο, διευθυντή Γ΄ Παθολογικού Τμήματος Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», κ. Αλέξανδρο Κακαβά, πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, και κ. Βασίλη Τζινιέρη, Hospital Business Unit Lead - Greece Region της Pfizer Hellas, ανακοίνωσε την ανάθεση στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος της διοργάνωσης διαγωνισμού πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους με θέμα τις συνέπειες της μικροβιακής αντοχής.

Τα καλύτερα σενάρια που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό θα βραβευτούν, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα αξιοποίησης ενός από αυτά στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, η οποία θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Pfizer Hellas. Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε σεναριογράφους, έμπειρους και νέους, να εμπλακούν δημιουργικά στον αγώνα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας ανέφεραν ότι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προβλήματα – υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050 θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, περισσότερους από αυτούς που θα προκαλεί ο καρκίνος. Σύμφωνα με δημοσίευση Ευρωπαίων επιστημόνων, τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 33.000 ανθρώπων στην Ε.Ε. το 2015, προκάλεσαν δε 670.000 λοιμώξεις! Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι από τέτοια μικρόβια.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες πίσω από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής: η κατάχρηση των αντιβιοτικών (στην κοινότητα, στο νοσοκομείο, ακόμα και στην κτηνοτροφία), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, και οι κακές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες οφείλεται η διασπορά των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή.

Επίσης τονίστηκε ότι η απόλυτα ορθή αντιμικροβιακή αγωγή ή η επακόλουθη υποστροφή μικροβιακής αντοχής δεν επαρκούν για τον έλεγχο, καθώς απαιτείται, παράλληλα, αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Πρώτιστο μέσον αυτής είναι η χρήση αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η αποφυγή διασποράς ανθεκτικών μικροβίων σε άλλους νοσηλευόμενους είναι κεφαλαιώδης στόχος και τα προαπαιτούμενα μέσα είναι η αύξηση τήρηση υγιεινής χεριών, η αναγνώριση και μόνωση αποικισμένων από ανθεκτικά μικρόβια ασθενών, καθώς και η επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού. Πρέπει όλοι, κράτος, επαγγελματίες υγείας και κοινό, να συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια.