Τα γηρατειά «έρχονται σε τρεις δόσεις» - Free Sunday
Τα γηρατειά «έρχονται σε τρεις δόσεις»

Τα γηρατειά «έρχονται σε τρεις δόσεις»

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που προβλέπει με σχετική ακρίβεια την ηλικία του εξεταζόμενου, και μάλιστα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν γερνούν με σταθερό ρυθμό αλλά «σε δόσεις».

Τα επίπεδα πρωτεϊνών του αίματος που μετρά η νέα εξέταση διαπιστώθηκε ότι δεν μεταβάλλονται στην πορεία των χρόνων με σταθερή ταχύτητα, αλλά αυξομειώνονται απότομα σε τρία διακριτά σημεία, τα οποία αντιστοιχούν σε μέση ηλικία 34, 60 και 78 ετών.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ παρουσιάζεται στην έγκριτη επιθεώρηση Nature Medicine.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η μέτρηση συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου –για παράδειγμα, οι λιποπρωτεΐνες που μετρώνται για την καρδιαγγειακή υγεία» λέει ο Τόνι Γουάις Κόρεϊ, καθηγητής Νευρολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτό στο οποίο δεν είχε δοθεί προσοχή μέχρι σήμερα είναι ότι υπάρχουν τόσο πολλές πρωτεΐνες […] των οποίων τα επίπεδα αλλάζουν σε αξιοσημείωτο βαθμό με την ηλικία» προσθέτει.

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του σε πρώτη φάση εξέτασαν τις πρωτεΐνες του πλάσματος σε δείγμα 4.000 ατόμων ηλικίας 18-95 ετών, για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους.

 Στις εργαστηριακές δοκιμές μετρήθηκαν τα επίπεδα 3.000 πρωτεϊνών, από τις οποίες οι 1.379 βρέθηκαν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία.

Μεταξύ των πρωτεϊνών αυτών αναγνωρίστηκε μια υποομάδα 373 πρωτεϊνών που διαπιστώθηκε ότι αρκούσαν για την εκτίμηση της ηλικίας με απόκλιση 3 ετών στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η απόκλιση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Όπως διαπιστώνει η μελέτη, τα άτομα των οποίων η εκτιμώμενη ηλικία ήταν σημαντικά μικρότερη από την πραγματική έτειναν να είναι εντυπωσιακά υγιείς για την ηλικία τους.

Για παράδειγμα, στα άτομα που μπορούσαν να σφίξουν πιο δυνατά τη γροθιά τους και είχαν καλές γνωσιακές επιδόσεις, η εκτιμώμενη ηλικία ήταν μικρότερη από την πραγματική –με άλλα λόγια, είχαν γεράσει λιγότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση τη χρονολογική ηλικία τους.

Ακόμα, η μελέτη δείχνει να επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι άνδρες και γυναίκες γερνούν με διαφορετικό ρυθμό, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πρωτεϊνών του πλάσματος βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη προγνωστική αξία για το ένα φύλο αντί και για τα δύο.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά τώρα ότι η αιματολογική εξέταση που ανέπτυξαν θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στην αναγνώριση των ανθρώπων που γερνούν ταχύτερα, και επομένως κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Όπως τονίζουν, πάντως, τυχόν κλινικές εφαρμογές των ευρημάτων απέχουν τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια.