Τριπλασιάστηκαν σε δύο ημέρες τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα - Free Sunday
Τριπλασιάστηκαν σε δύο ημέρες τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα

Τριπλασιάστηκαν σε δύο ημέρες τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα

Οι κινεζικές ξεκίνησαν πλέον να ελέγχουν όλους τους πολίτες που αναχωρούν από την πόλη Ούχαν, επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλείται από νέο στέλεχος κοροναϊού, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά τριπλασιάστηκαν σε περίπου 200, με τον ιό να εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες κινεζικές πόλεις. Πέντε κρούσματα αναφέρθηκαν στο Πεκίνο, ένα στη Σαγκάη και ένα πιθανό κρούσμα στο Σενζέν, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν από τους δύο στους τρεις.

Η Κίνα αναμένει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την εορταστική περίοδο του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί και τέσσερα κρούσματα σε άλλες χώρες -δύο στην Ταϊλάνδη, ένα στην Ιαπωνία και ένα στη Νότια Κορέα- τα οποία αφορούν ταξιδιώτες που προέρχονταν από το Ούχαν.

Έλεγχοι στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Τόκιο, της Νέας Υόρκης, του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες.

Ο ιός πιστεύεται ότι μεταπήδησε στον άνθρωπο από ζώα, πιθανώς στην κεντρική αγορά του Ούχαν όπου πωλούνται ζωντανά ζώα και ψαρικά.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έχουν δείξει ότι ο νέος κοροναϊός παρουσιάζει στενή συγγένεια με τον κοροναϊό του SARS, ο οποίος σκότωσε περίπου 800 άτομα στην επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα το 2000.

Κύρια ανησυχία των επιδημιολόγων είναι τώρα μια επανάληψη της κρίσης του SARS.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός φαίνεται πως μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Κίνα είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για απόπειρα συγκάληψης όταν ξέσπασε η επιδημία SARS, αυτή τη φορά όμως οι κινεζικές Αρχές επιμένουν ότι συνεργάζονται με φορείς του εξωτερικού για τον περιορισμό της νέας επιδημίας.

Την Δευτέρα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε εντολή να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.