Επιληψία: Περισσότεροι από 86.000 Έλληνες νοσούν - Free Sunday
Επιληψία: Περισσότεροι από 86.000 Έλληνες νοσούν
Πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από επιληψία. Με σωστή θεραπεία το 70% αντιμετωπίζει με επιτυχία τις κρίσεις.

Επιληψία: Περισσότεροι από 86.000 Έλληνες νοσούν

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας η 10η Φεβρουαρίου και ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) και η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE) σημείωσαν τη σημασία της ευαισθητοποίησης για τη συγκεκριμένη νόσο. Η συχνότητα της επιληψίας εκτιμάται στο περίπου 1% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως και περίπου 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 86.700 άτομα με επιληψία και περίπου 23.000 είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών. Επίσης, περίπου 26.400 άτομα εμφανίζουν κρίσεις, παρά τη λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων (φάρμακο - ανθεκτικές μορφές), ενώ περίπου 26.000 λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα από λάθος διάγνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 85% οι επιληπτικοί ασθενείς ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, κάτι που συμβαίνει πιθανότατα λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών λοιμώξεων και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας, με φτωχή πρόσβαση στη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Η επιληψία παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Πάντως, με τη σωστή θεραπεία, περίπου 70% των ατόμων με επιληψία είναι ελεύθερα κρίσεων, οι οποίες ευθύνονται για το κοινωνικό στίγμα και τη συνεπακόλουθη απομόνωση του ατόμου.

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4.000 χρόνια. Η λέξη «επιληψία» προέρχεται από τη λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον». Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.).

Επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην Ιστορία, στην επιστήμη και στην τέχνη, όπως οι Βίνσεντ βαν Γκογκ (ζωγράφος), Έντγκαρ Άλαν Πόε (συγγραφέας), Ισαάκ Νεύτων (επιστήμων), Λεονάρντο ντα Βίντσι (καλλιτέχνης), Λόρδος Βύρων (ποιητής), Μιχαήλ Άγγελος (καλλιτέχνης), Ναπολέων Βοναπάρτης (Γάλλος μονάρχης), Πιοτρ Τσαϊκόφσκι (συνθέτης), Πυθαγόρας (μαθηματικός), Ρίτσαρντ Μπάρτον (ηθοποιός).

Στόχοι του ΠΕΣΕ, μέλους της Παγκόσμιας Εταιρείας κατά της Επιληψίας (International League Against Epilepsy) και με ταυτόσημους με αυτήν σκοπούς, είναι η εκπαίδευση και η διασπορά των γνώσεων που αφορούν την έρευνα, πρόληψη, διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των ατόμων με επιληψία, βασιζόμενη στις νεότερες εξελίξεις.

Η ΕΕΕΕ, μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Επιληψίας (International Bureau for Epilepsy - IBE), στοχεύει στη σωστή και επιστημονική ενημέρωση των ατόμων με επιληψία ώστε να αντιμετωπίσουν σωστότερα τα προβλήματά τους, στην αποδοχή και ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο χωρίς προκαταλήψεις, με ίσες ευκαιρίες, με απώτερο στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος.