Πόσο επιζεί στο περιβάλλον ο κοροναϊός; - Free Sunday
Πόσο επιζεί στο περιβάλλον ο κοροναϊός;
H μελέτη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μόλυνσης από επιφάνειες στα μέσα μεταφοράς

Πόσο επιζεί στο περιβάλλον ο κοροναϊός;

Ο πανδημικός κοροναϊός SARS-2-CoV επιζεί έως και τρεις ώρες στον αέρα και έως και τρεις ημέρες σε κάποιες επιφάνειες, υποδεικνύει εργαστηριακή μελέτη στις ΗΠΑ, αν και τα ευρήματα δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Η μελέτη υποδεικνύει πάντως ότι ο ιός ίσως μπορεί να μεταδίδεται μέσω του νοσοκομειακού εξοπλισμού ή ακόμα από τις μεταλλικές χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η σταθερότητα του ιού στον αέρα και σε επιφάνειες ενδέχεται να επηρεάζει άμεσα την μεταδοτικότητα του ιού» γράφουν οι ερευνητές στην υπηρεσία προδημοσίευσης medrxiv, στην οποία ανακοινώνονται επιστημονικά ευρήματα πριν υποβληθούν για έλεγχο και δημοσίευση στον ιατρικό Τύπο.

Ωστόσο τα ευρήματα δεν αρκούν για να εξηγήσουν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου κοροναϊού, δεδομένου ότι αντίστοιχα αποτελέσματα είχε δώσει ο ιός του SARS, ο οποίος θεωρείται πολύ λιγότερο μεταδοτικός.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός πληθυσμός καλείται να πλένει σχολαστικά τα χέρια με σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα, το οποίο πράγματι είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωσή του, όπως επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.

Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ψεκαστική αντλία για να ψεκάσει δείγματα του ιού στον αέρα και σε επτά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στο νοσοκομείο και το σπίτι.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά τον ψεκασμό, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγμα της επιφάνειας ή του αέρα και εξέταζαν αν το δείγμα μπορούσε να μολύνει καλλιέργειες κυττάρων.

Ο ιός παρέμενε μολυσματικός για τρεις ώρες μέσα σε ένα δοχείο με στροβιλιζόμενο αέρα, έδειξε το πείραμα. Η μελέτη πάντως δεν εξέτασε αν ο ιός αιωρείται για τόσο μεγάλο διάστημα σε κανονικές συνθήκες.

Σε χάλκινες επιφάνειες ο ιός δεν επιζούσε για πάνω από τέσσερις ώρες. Στο χαρτόνι όμως παρέμενε μολυσματικός για μία ημέρα, ενώ η μέγιστη διάρκεια επιβίωσης, τρεις ημέρες, καταγράφηκε στις ατσάλινες και πλαστικές επιφάνειες.

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επιδημιολογικές μελέτες που θα επιβεβαίωναν τον τρόπο διασποράς, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να επιζεί πάνω στις πλαστικές θήκες των κινητών τηλεφώνων.

Ο ιός βέβαια δεν μπορεί να περάσει από το ανθρώπινο δέρμα, δυνητικά όμως μπορεί να μεταφερθεί στα δάχτυλα και από εκεί στο στόμα, τα μάτια ή τη μύτη.

Η μελέτη ωστόσο δεν εξέτασε το κατά πόσο η επιβίωση του ιού επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.

Επαρκή δεδομένα για τον SARS-2-CoV δεν υπάρχουν, σε γενικές γραμμές όμως ο ιός της γρίπης και οι ιοί γενικά προτιμούν συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.

Στην αρχή της επιδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε διευκρινίσει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από επιστολές ή δέματα.