«Τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο» - Free Sunday
«Τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο»

«Τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο»

Πως έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η βιολογία και τι συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή; Ποια είναι η επίδραση της πληροφορικής; Ποια είναι τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας; Το νέο Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, στις 18.00,  με θέμα «Τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο», θα προσπαθήσει να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και την σημασία νέων εργαλείων όπως το siRNA, και η CRISPR που έχει διαθέσιμη η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι αντικαρκινικές στρατηγικές που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

Καλεσμένος ομιλητής του 6ου  webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ο κ. Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία (Technische Universitaet Dresden) και Διευθύνων Σύμβουλος της Innate Repair ενός τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου της Δρέσδης με έδρα την Αγγλία.

Η Innate Repair αναπτύσσει μια νέα στρατηγική για τη θεραπεία του καρκίνου, βασισμένη στην τεχνογνωσία και τις πατέντες που ανέπτυξε το εργαστήριο του Ανδρέα στη Δρέσδη. Αρχικά εστιάζεται σε επιθετικές μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Η εταιρεία συνεργάζεται με κρατικούς οργανισμούς έρευνας και τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Δρέσδης, το Ινστιτούτο Max Planck, κλπ.

Επίσης είναι συγγραφέας ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, όπου ενσωματώνει άφθονες πληροφορίες από τον βιολογικό κόσμο σε μια ιστορία μυστηρίου που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα.

Τον καλεσμένο υποδέχεται η κα Μαρία Ντερτιλή, βιολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην βιολογία είναι ραγδαίες. Η κατανόηση της βιολογίας των ανθρώπων και πολλών άλλων οργανισμών έχει βελτιωθεί δραματικά εξαιτίας της εκτεταμένης έρευνας που γίνεται στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και των εξελίξεων στο χώρο της τεχνολογίας, η οποία προσφέρει στους επιστήμονες όλο και πιο αποτελεσματικά εργαλεία ανάλυσης και σύνθεσης των βιολογικών συστημάτων. Ο συνδυασμός της καλύτερης κατανόησης και των πολύ ισχυρών εργαλείων, ειδικά αυτών που προέρχονται από το χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, μας επιτρέπει να πετύχουμε στόχους που μόλις πριν μερικά χρόνια θα έμοιαζαν ακατόρθωτοι όπως για παράδειγμα να φτιάξουμε καινούργια αποτελεσματικά εμβόλια και διαγνωστικά τεστ για τον COVID19 μέσα σε ελάχιστον χρόνο.

Μέσα από το webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να φέρουν πιο κοντά στο κοινό αυτές τις εξελίξεις, με σκοπό να απαντηθούν μερικά ενδιαφέρονται ερωτήματα όπως: γιατί μερικοί τύποι καρκίνου αντιμετωπίζονται τόσο πιο αποτελεσματικά από άλλους; Γιατί ακόμα ανακαλύπτουμε καινούριους μοριακούς μηχανισμούς που είναι τόσο σημαντικοί για τα κύτταρα και την υγεία; Πώς «κρύβονται» τόσον καιρό; Πόσοι μηχανισμοί υπάρχουν που πρέπει να ανακαλύψουμε ώστε να καταστρέψουμε τον καρκίνο; Για πόσο καιρό θα τους ψάχνουμε ακόμα; Πώς ενημερώνει το ερώτημα αυτό ο κλάδος της υπολογιστικής βιολογίας;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν το webcast στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ

Τα Webcasts Series του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι μια σειρά από διαδικτυακές συναντήσεις επιστημόνων και έγκριτων στελεχών από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι συζητούν για θέματα που σχετίζονται με το Διάστημα, την εκπαίδευση και τις φυσικές επιστήμες.

___________________________________________________________________________

Για εγγραφή στο Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ

Δείτε παλαιότερα Webcasts του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ

___________________________________________________________________________