Διευκρινίσεις Μόσιαλου για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 - Free Sunday
Διευκρινίσεις Μόσιαλου για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11

Διευκρινίσεις Μόσιαλου για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11

«Σε μία σειρά», όπως λέει ο ίδιος, επιχειρεί να βάλει τα πράγματα σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ενάντια στον κορωνοϊό, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook.

«Για κάθε νέο φάρμακο ή εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό, ξεκινάμε με νέους υγιείς εθελοντές και συνεχίζουμε με μεγαλύτερο αριθμό υγιών εθελοντών», λέει ο κ.Μόσιαλος, και προσθέτει:

«Από την αρχή ο επίσημος φορέας των Αμερικανών παιδιάτρων στήριξε τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων όταν συνέστησαν όλοι οι έφηβοι ηλικίας 12 ετών και άνω να λάβουν το εμβόλιο. Πλέον υπάρχει έγκριση αδειοδότησης της κυκλοφορίας και για παιδιά 5-11 ετών. Ας δούμε πως φτάσαμε στην έγκριση για το πρώτο εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών».

Στην συνέχεια ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται στους φόβους που έχουν ορισμένοι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όπως λέει «τα περισσότερα παιδιά που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή δεν είχαν άλλες παρενέργειες εκτός από κάποιο πόνο στο σημείο της ένεσης». Συνεχίζοντας λέει πως κάποια εμφάνισαν κόπωση, πονοκεφάλους και/ή μυϊκούς πόνους μετά τη δεύτερη δόση (αλλά όχι μετά την πρώτη δόση). Επίσης, σημειώνει πως μόνο το 6 τοις εκατό των παιδιών είχαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο.

Αναφορικά τώρα με την πιθανότητα μιας απρόσμενης φλεγμονής, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως έχουν αναφερθεί, όπως οι περισσότεροι έχουν ακούσει, «κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, η οποία είναι μια φλεγμονή της καρδιάς». Συνεχίζοντας λέει πως αυτό παρατηρήθηκε κυρίως «σε νεαρούς μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna). Αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες και οι ειδικοί καθησυχάζουν τους γονείς πως τα παιδιά δεν θα έχουν μακροχρόνια προβλήματα».Τονίζει επίσης: «Όμως εδώ να πούμε και κάτι άλλο. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας. Και επίσης να θυμίσουμε πως οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά και αυτήν την ηλικιακή ομάδα για οποιαδήποτε εμφάνιση αυτής της ιδιαίτερα σπάνιας παρενέργειας. Να υπενθυμίσω πως τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα λάβουν μειωμένη δόση 10 μικρογραμμαρίων και όχι 30 μικρογραμμάρια όπως τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών».