Δωρεάν φάρμακα μόνο στους άπορους, δυσβάσταχτες συμμετοχές για όλους τους άλλους - Free Sunday
Δωρεάν φάρμακα μόνο στους άπορους, δυσβάσταχτες συμμετοχές για όλους τους άλλους

Δωρεάν φάρμακα μόνο στους άπορους, δυσβάσταχτες συμμετοχές για όλους τους άλλους

Αν έχεις παραπάνω εισόδημα, είσαι κροίσος και μπορείς να πληρώσεις τις δυσβάσταχτες συμμετοχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι, δεν είναι κακόγουστο ανέκδοτο αλλά η νέα υπουργική απόφαση του κ. Ξανθού για τους ανασφάλιστους, που διευκολύνει μόνο τη νοσηλεία σε περίπτωση που οι ασθενείς πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο. 

Αν όμως χρειαστούν φάρμακα, τότε, όπως επισημαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο θησαυρός του υπουργείου Υγείας αποδεικνύεται άνθρακας και οι ανασφάλιστοι παραμένουν χωρίς κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς οι δομές του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είτε έχουν μεγάλες αναμονές είτε στερούνται βασικού εξοπλισμού (π.χ. δεν διαθέτουν αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους). 

Επιπλέον, παραμένουν οι δυσβάσταχτες συμμετοχές στη φαρμακευτική περίθαλψη, με εξαίρεση μια πολύ μικρή ομάδα, που εμπίπτει στην κατηγορία των απόρων και που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει τον μέσο ασθενή. Τη ίδια ώρα, προφανώς για να γίνει ακόμα πιο δύσβατο το ταξίδι των ασθενών στη θεραπεία, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας σταματά να χορηγεί τρία ρευματολογικά φάρμακα ζωτικής σημασίας για τους πάσχοντες. 

Η ανακοίνωση που έχει τοιχοκολληθεί στο ανωτέρω φαρμακείο του οργανισμού λέει το εξής: «Από 4 Μαΐου 2016 παύει η διάθεση των φαρμάκων Humira, Enbrel και Stelara από το φαρμακείο μας, ενώ εξακολουθεί από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ Αθηνών, Πειραιά και Ν. Ιωνίας». 
Ο σύλλογος των ρευματοπαθών ΕΛΕΑΝΑ τονίζει πως τα προαναφερθέντα φάρμακα αποτελούν επιλογές πρώτης γραμμής για τη θεραπεία σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και η ψωρίαση, και καταγγέλλει τη μονομερή αυτή ενέργεια.