Διευκρινήσεις για ΓΕΔΙΦΑ και ωράριο ζητούν οι φαρμακοποιοί - Free Sunday
Διευκρινήσεις για ΓΕΔΙΦΑ και ωράριο ζητούν οι φαρμακοποιοί

Διευκρινήσεις για ΓΕΔΙΦΑ και ωράριο ζητούν οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι το εγχείρημα θα είναι αποτυχημένο και θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω της αλόγιστης χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα επέλθει. Παράλληλα, τονίζουν ότι όπου εφαρμόστηκε η απελευθέρωση, το μέτρο τελικώς απέτυχε και τα φάρμακα επιστρέφουν στα φαρμακεία.

Στην εκτενή συζήτηση που είχαν οι φαρμακοποιοί με τον υπουργό Υγείας επί του θέματος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντος ζήτησε η απελευθέρωση των τιμών στα σκευάσματα να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. 

Ο υπουργός, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι η λίστα θα αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες και δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και η πώληση μέχρι δύο συσκευασιών ανά συναλλαγή. 

O κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ποσοστό 13%) που αντιμετωπίζουν προφανή συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και ναυτία. Μετά τα ΓΕΔΙΦΑ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ωράριο, για το οποίο ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που θα βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί (σταθερό ωράριο, υποχρεωτικές εφημερίες σε όλους και αποκλεισμός των γυρολόγων φαρμακοποιών).