13 ενδείξεις για ένα υπερ-φάρμακο - Free Sunday
13 ενδείξεις για ένα υπερ-φάρμακο

13 ενδείξεις για ένα υπερ-φάρμακο

Αυτή τη φορά το adalimumab εγκρίθηκε για τη θεραπεία μιας απειλητικής οφθαλμικής πάθησης. Με την έγκριση της νέας ένδειξης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο βιολογικός παράγοντας adalimumab της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie θα χορηγείται (και) για τη θεραπεία ορισμένων μορφών της μη λοιμώδους ραγοειδίτιδας, μιας ασθένειας που, χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση και διαχείριση, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην όραση των ασθενών. 

Το adalimumab με τη νέα του ένδειξη καλύπτει ένα ακόμη θεραπευτικό κενό, καθώς καθίσταται η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη βιολογική θεραπεία για τη μη λοιμώδη ενδιάμεση ραγοειδίτιδα, οπίσθια ραγοειδίτιδα και πανραγοειδίτιδα σε ενήλικους ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση στα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς που απαιτούν σταδιακή μείωση της δόσης των κορτικοστεροειδών, καθώς και σε ασθενείς στους οποίους η θεραπεία με κορτικοστεροειδή αντενδείκνυται. Για να ξεκινήσει η χορήγησή του πρέπει απλώς να ενταχθεί ο νέος κωδικός στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ για τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης.

Η μη λοιμώδης ραγοειδίτιδα αποτελείται από μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα, του μεσαίου στρώματος του οφθαλμού. Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση ή απώλεια της όρασης, αποτελεί δε την πέμπτη κυριότερη αιτία τύφλωσης στον αναπτυγμένο κόσμο. Για τη θεραπεία της μη λοιμώδους ραγοειδίτιδας δεν υπάρχουν καθολικά αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές και πριν από την έγκριση αυτή οι οφθαλμίατροι και οι ρευματολόγοι είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Το πολυόπλο adalimumab εγκρίθηκε για πρώτη φορά για την αντιμετώπιση νοσήματος πριν από 13 χρόνια και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 90 χώρες. Επί του παρόντος, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περισσότερων από 989.000 ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο για 13 διεθνώς –και στην Ελλάδα– εγκεκριμένες ενδείξεις. 

Το «βαρύ πυροβολικό» της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργού ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της σοβαρής ενεργού και εξελισσόμενης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της σοβαρής ενεργού αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, της σοβαρής αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας χωρίς ακτινολογικά ευρήματα, της μέτριας έως σοβαρής χρόνιας ψωρίασης κατά πλάκας, της ενεργού και εξελισσόμενης ψωριασικής αρθρίτιδας, της μέτριας έως σοβαρής ενεργού νόσου του Crohn, της μέτριας έως σοβαρής ενεργού ελκώδους κολίτιδας, της μέτριας έως σοβαρής ενεργού διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας (ανάστροφης ακμής) και της μη-λοιμώδους ενδιάμεσης, οπίσθιας ραγοειδίτιδας και πανραγοειδίτιδας σε ενήλικους ασθενείς. 

Το adalimumab έχει λάβει έγκριση, επίσης, σε παιδιατρικούς ασθενείς για τη θεραπεία της ενεργού αρθρίτιδας σχετιζόμενης με ενθεσίτιδα, της σοβαρής χρόνιας ψωρίασης κατά πλάκας, της μέτριας έως σοβαρής ενεργού νόσου του Crohn και της ενεργού πολυαρθρικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας.