Δεν φτάνουν τα «μισθά» για φάρμακα για την καρδιά - Free Sunday
Δεν φτάνουν τα «μισθά» για φάρμακα για την καρδιά

Δεν φτάνουν τα «μισθά» για φάρμακα για την καρδιά

Με την επιστήμη και την τεχνολογία να εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς προκειμένου να φέρουν πιο γρήγορα τις high-tech καρδιολογικές θεραπείες του μέλλοντος στην κλινική πράξη, θα περίμενε κανείς το αύριο στην καρδιολογία να χρωματίζεται με αισιόδοξα χρώματα. 

«Αισθητήρες που τοποθετούνται μέσα στην καρδιακή κοιλότητα, επιτρέποντας στον γιατρό να τροποποιεί τις δόσεις των φαρμάκων ενώ είναι χιλιόμετρα μακριά από τον ασθενή, νανοσένσορες που χορηγούνται με χάπι ή ένεση στους ασθενείς και αυτοκόλλητα patches που μετρούν εξατομικευμένες παραμέτρους και στέλνουν τα δεδομένα σε smartphones για επεξεργασία μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης. 

Όλα αυτά όμως που συμβαίνουν στη διεθνή επιστημονική σκηνή δεν μπορούν να επηρεάσουν τα ελληνικά δρώμενα, καθώς στη μνημονιακή Ελλάδα οι καρδιολογικοί ασθενείς κόβουν τα φάρμακα, αδυνατώντας να πληρώσουν τη συμμετοχή, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου νοσοκομείου Στέφανος Φούσας. 

Πρωτίστως οι ανασφάλιστοι ασθενείς κόβουν τα φάρμακα, αλλά και οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, με συνέπεια να αυξάνονται τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω «απορρύθμισης». Οι καρδιολόγοι εκτιμούν πως το 16% των καρδιολογικών ασθενών κόβει τα φάρμακα και πως η οικονομική κρίση, λόγω της χρηματικής αδυναμίας των ασθενών, εξελίσσεται σε ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα!

«Εντός και εκτός των συνόρων οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου και το 31% των ασθενών με στεφανιαία νόσο πεθαίνει εξαιτίας της. Η παχυσαρκία αποτελεί τον πιο επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς, με το 80% των θανάτων από καρδιακό επεισόδιο να καταγράφεται σε παχύσαρκους ασθενείς» προσθέτει ο κ. Φούσας, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία.

Παρά τα εγχώρια προβλήματα, ωστόσο, η επιστήμη προχωρά. Όπως επισημαίνει ο συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Ιωάννης Καλλικάζαρος, 300 διακαθετηριακές βαλβίδες τοποθετούνται ετησίως σε ασθενείς –χωρίς ανοιχτή επέμβαση– στα νοσοκομεία της πατρίδας μας και ειδικά στο Ιπποκράτειο έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πρώτοι πέντε νέοι βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια σε πάσχοντες.

Τέλος, ο Ιωάννης Κανακάκης, διευθυντής Καρδιολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», σημειώνει πως μεγάλη πρόοδος έχει συντελεστεί στην πρωτογενή αγγειοπλαστική, με το 85% των ασθενών με έμφραγμα να υπόκειται γρήγορα σε θρομβόλυση ή «μπαλονάκι». Για να κερδίσουν οι γιατροί περισσότερο χρόνο, που ισοδυναμεί με περισσότερη ζωή για τους ασθενείς, ξεκίνησε προσπάθεια προ-νοσοκομειακής διάγνωσης του εμφράγματος μέσα στο ασθενοφόρο.