Μη βιώσιμη η αγορά φαρμάκου με χαράτσι 1 δισ. ευρώ σε clawback - Free Sunday
Μη βιώσιμη η αγορά φαρμάκου με χαράτσι 1 δισ. ευρώ σε clawback

Μη βιώσιμη η αγορά φαρμάκου με χαράτσι 1 δισ. ευρώ σε clawback

Ο κόμπος στην αγορά του φαρμάκου έφτασε στο χτένι και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων ζητά τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων εδώ και τώρα για τη διόρθωση του στρεβλού πλαισίου. 

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Athens Health Forum, το clawback μαζί με το rebate που πρέπει να καταβάλει η φαρμακευτική αγορά για φέτος ανέρχεται συνολικά σε 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το εξωνοσοκομειακό clawback και rebate για το 2016 θα φτάσει το ποσό των 790 εκατ. ευρώ, ενώ το νοσοκομειακό clawback για το 2016 υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Τρύφων τόνισε πως τα ποσά αυτά είναι καταστροφικά για την αγορά φαρμάκου της χώρας μας και είναι απαραίτητο το πλαίσιο να διορθωθεί άμεσα, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα. Έτερο «αγκάθι» αποτελούν οι ανατιμολογήσεις των φαρμάκων, που έφεραν νέες μεγάλες μειώσεις, της τάξης του 20%, στα γενόσημα φάρμακα, γεγονός που πλήττει καίρια την ελληνική παραγωγή φαρμάκου. 

H μέση τιμή των γενόσημων φαρμάκων διαμορφώθηκε στα 7 με 8 ευρώ, με τον πρόεδρο της ΠΕΦ να επισημαίνει πως για να αποφευχθεί η εξαφάνιση των προσιτών φαρμάκων από την αγορά και να επιβιώσουν οι ελληνικές βιομηχανίες που τα παράγουν, το κατώτατο όριο στην τιμή των γενόσημων φαρμάκων πρέπει να διαμορφωθεί στα 9 ευρώ. 

Τέλος, ο κ. Τρύφων επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσει κρατικό πρόσημο η κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς μέχρι τώρα το βάρος το επωμίζεται αποκλειστικά η φαρμακοβιομηχανία.